Середа, 11 серпня 2021 14:15

Крюківський вагонобудівний завод готовий робити свої вагони ще зручнішими для пасажирів з інвалідністю

IMG-8d15facffa68e76c182d2a5565ad9165-V

IMG-8d15facffa68e76c182d2a5565ad9165-V
9 серпня в Національному паралімпійському комітеті в Міністерстві молоді та спорту відбулася нарада з обговорення питань інклюзії на пасажирському залізничному транспорті. Її ініціював президент національного комітету спорту інвалідів України, голова Всеукраїнського громадського об'єднання «Національна асамблея людей з інвалідністю України», Герой України, народний депутат України п’яти скликань Валерій Сушкевич.

До участі в ній запросили генерального секретаря Національної асамблеї людей з інвалідністю Вікторію Назаренко, представника Офісу Президента Аллу Куцер, начальника служби приміського пасажирського сполучення Південно-Західної залізниці Олександра Красноштана, експерта з питань інвалідів із проблемами зору Євгена Свєта, координатора програми «Безперешкодна Україна» Ярослава Грибальського та провідних спеціалістів Крюківського вагонобудівного заводу. Наше підприємство представляли технічний директор Олексій Гречкін, начальник проєктно-конструкторського управління Олег Шкабров та заступник головного конструктора пасажирських вагонів локомотивної тяги Андрій Калінкін.

Валерій Сушкевич добре розуміє потреби людей з інвалідністю і є автором великої кількості ідей щодо безперешкодного користування всіма видами транспорту, приміщеннями тощо. Він докладно розповів про низку вже успішно реалізованих інклюзивних проєктів у різних сферах життя. Одним із найкращих прикладів в Україні він вважає аеропорт Бориспіль, де створено чудові умови для людей з обмеженими фізичними можливостями і який у цьому плані не поступається аеропортам Мюнхена, Токіо та Франкфурта.

Такі напрацювання, на його глибоке переконання, необхідно популяризувати і застосовувати якнайширше зокрема, і на залізничному транспорті. Адже інклюзія – це перш за все повага до людської гідності і недискримінація. У своїй промові Валерій Михайлович неодноразово наголошував, що люди з інвалідністю не повинні відчувати дискомфорту або будь-яких незручностей під час поїздок. Тож виробники транспортних засобів, створюючи сучасну техніку, мають максимально враховувати потреби людей з обмеженими фізичними можливостями.

 

toilet

toilet

 

ligko

ligko

Валерій Сушкевич розповів, що очолювана ним «Асамблея» вже багато років тісно співпрацює з Державною службою безпеки на транспорті Міністерства інфраструктури України та адміністрацією Укрзалізниці, зокрема з керівником служби приміських перевезень Південно-Західної залізниці Олександром Красноштаном, який до цього очолював департамент пасажирських перевезень далекого сполучення. Разом їм вдалося реалізувати низку вдалих технічних інклюзивних рішень у десятивагонному електропоїзді, який пройшов глибоку модернізацію на базі Київського електровагоноремонтного заводу. Два головні вагони цього потяга обладнали таким чином, щоб люди з інвалідністю різних категорій подорожували максимально комфортно. Учасники зустрічі мали можливість особисто переконатися в цьому під час огляду модернізованих вагонів одразу після завершення тригодинної наради.

Знаючи, що ПАТ «КВБЗ» отримав замовлення на 100 пасажирських вагонів, Валерій Михайлович запросив представників підприємства обговорити можливість реалізації ідеї інклюзивності вже у цій партії. Він озвучив низку побажань і параметрів, яким мають відповідати нові вагони. Це обладнання всіх вхідних зон спеціальними пристосуваннями задля безперешкодного потрапляння пасажирів у візках до вагонів; забезпечення можливості в’їзду до вагона з низьких та високих платформ; створення умов для вільного пересування вагоном пасажира у візку та облаштування санвузла таким чином, щоб пасажиру було зручно користуватися всіма його елементами тощо.

Наші фахівці уважно вислухали ідеї й побажання ініціатора зустрічі, а також пропозиції авторитетних експертів, після чого презентували учасникам зустрічі свої напрацювання в цьому напрямі. А демонструвати вагонобудівникам дійсно було що, адже КВБЗ має не одну впроваджену ідею інклюзивності у своїх вагонах локомотивної тяги, електро- і дизель-поїздах та вагонах метро. Це і телескопічні підйомники, за допомогою яких можна безперешкодно піднімати з високих та низьких платформ пасажирів у візках, і двері з широким проходом для проїзду візка, і відповідно обладнані санітарні зони та місця для пасажирів.

pidiomnik

pidiomnik

 

pidiomnik night

pidiomnik night

Валерій Сушкевич і запрошені до діалогу експерти були приємно вражені розробками КВБЗ і остаточно переконалися, що мають справу з професіоналами, які зможуть реалізувати ще багато цікавих ідей задля покращення умов перевезення пасажирів з інвалідністю. Він висловив свою готовність всіляко підтримувати на різних рівнях вітчизняного виробника в особі ПАТ «КВБЗ» щодо бюджетного фінансування закупівлі пасажирських вагонів, адаптованих до перевезень маломобільних груп населення та людей з інвалідністю.

А Олексій Гречкін у розмові з нами зазначив, що значну кількість озвучених Валерієм Сушкевичем побажань крюківські вагонобудівники вже відпрацювали не на одному вагоні й готові втілювати в життя нові технічні рішення. Також він зауважив, що згідно з умовами контракту з УЗ, 37 вагонів із замовленої сотні будуть адаптовані для перевезення пасажирів з інвалідністю відповідно до вимог чинних державних стандартів на залізничному транспорті. Оптимізація ж розміщення обладнання в санітарному модулі та купе, про які йшлося на зустрічі, потребує низки технічних і юридичних узгоджень.

tambur

tambur

trap

trap

Результатом переговорів стала домовленість про те, що ПАТ «КВБЗ» у п’ятиденний термін розгляне пропозиції «Асамблеї» щодо можливості їх застосування в рамках виготовлення 37 вагонів із контрактної партії для УЗ та направить своє рішення на узгодження. Додаткові ж зміни конструкції вагонів  фахівці заводу опрацьовуватимуть у робочому порядку, а можливість їх реалізації розглядатимуть уже під час укладання наступних контрактів.

Наприкінці зустрічі представники нашого підприємства передали Валерію Сушкевичу три книги про КВБЗ із дарчим написом президента компанії Володимира Приходька та подякували за організацію цього конструктивного діалогу. Вони побажали паралімпійській збірній України, яка цього місяця на чолі з Валерієм Сушкевичем вилітатиме до Японії на паралімпіаду, вдалих виступів і перемог.

Прочитано 863 разів