Понеділок, 21 вересня 2020 14:23

Поповнення в сім’ї вантажних вагонів

AN1A8744 1

AN1A8744 1
Модельний ряд вантажних вагонів ПАТ «КВБЗ» поповнився двома новими розробками інженерів заводу. 10 вересня їх схвалила міжвідомча комісія.

Критий вагон моделі 11-7139 зі статичним навантаженням від колісної пари на рейки 230,5 кН (23,5 тс) призначений для перевезення штучних, тарно-штучних, пакетованих та сипких вантажів, що потребують захисту від атмосферного впливу, коліями 1520 мм. Його загальна вантажопідйомність – 65,7 т.

Вагон-цистерна моделі 15-7040 для харчових продуктів (рослинних олій) зі статичним навантаженням від колісної пари на рейки 230,5 кН (23,5 тс) призначений для експлуатації на всій мережі залізниць колії 1520 мм. Він створений на базі вагона-цистерни для нафтопродуктів моделі 15-7076 виробництва КВБЗ.

Результати патентних досліджень обох виробів свідчать про достатній технічний рівень, конкурентоспроможність, патентну незалежність технічних рішень критого вагона мод. 11-7139 та вагона-цистерни мод. 15-7040 від прав, що охороняються, на об’єкти промислової власності в Україні, країнах СНД, Литовській, Латвійській, Естонській Республіках та Грузії.

МВК у складі технічного директора ПАТ «КВБЗ», представників АТ «Укрзалізниця», очільника Українського науково-дослідного інституту вагонобудування та головних конструкторів нашого підприємства вивчила технічну документацію обох виробів і технологічні процеси їх виготовлення, оцінила результати випробувань. Свої висновки члени комісії відобразили у відповідних актах. У них зазначено, що дослідні зразки вагона критого мод. 11-7139 та вагона-цистерни мод. 15-7040 витримали приймальні випробування і Крюківський вагонобудівний завод готовий до їх серійного виробництва. Також задокументовано присвоєння конструкторській і технологічній документації на ці два вагони літери «А» та рекомендовано ПАТ «КВБЗ» сертифікувати й реалізувати дослідні зразки.

AN1A8754 1

AN1A8754 1

Історію народження критого вагона мод. 11-7139 добре знає начальник бюро бункерних і спеціалізованих вагонів проєктно-конструкторського бюро Катерина Можейко. Вона розповіла, що протягом багатьох років українські перевізники транспортують легкі сипкі вантажі великого об’єму в критих вагонах. Щоб задовольнити їхні вимоги, торгова фірма КВБЗ ініціювала створення на заводі вагонів для перевезення сипких вантажів із спеціальними люками в підлозі для попереднього розвантажування та кінцевого очищення.

У лютому підготували конструкторську документацію для виготовлення дослідного зразка, фахівці відділу міцнісних розрахунків оперативно виконали необхідні технічні обчислення. Виготовлення вагона стартувало у березні, а в травні він уже був готовий. Його складали з елементів, виготовлених за відпрацьованою на базовій моделі 11-7094 технологією уніфікованих вузлів.

Зазвичай у критих вагонах огородження дверей від навалу сипких вантажів збивали з дощок, і вони були тимчасові. Вагон нової моделі крюківські вагонобудівники обладнали не лише люками у підлозі, а й внутрішніми дверима, що захищатимуть бокові двері від навалу вантажу. Вони складаються гармошкою, відчиняються назовні, їх можна закріпити на боковій стінці вагона. Запірний пристрій надійно фіксує зачинені двері. До речі, розміщення та встановлення розвантажувальних люків у підлозі вагона – це запатентоване КВБЗ ноу-хау.

Триває сертифікація обох схвалених міжвідомчою комісією вагонів на відповідність технічному регламенту Митного союзу, підготовка до отримання сертифікату відповідності в Україні. Наразі чекаємо висновку Експертної групи Комісії вагонного господарства. Сподіваємося, що й ці етапи наша нова продукція здолає швидко й користуватиметься попитом у потенційних замовників.

Прочитано 1425 разів