Понеділок, 01 червня 2020 13:48

Коментар Володимира Приходька агентству «Інтерфакс-Україна» щодо наміру уряду посилити промисловий блок

ShmigalПрем'єр-міністр Денис Шмигаль 25 травня в інтерв'ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна» повідомив про намір уряду посилити промисловий блок. «Яким чином це робити, поки дискутується, — підкреслив він, – створювати окрему посаду віце-прем'єра, призначити сильного заступника у Мінекономіки чи, можливо, створювати Міністерство промислової політики і державного оборонного замовлення».

На прохання «Інтерфакс-Україна» 29 травня 2020 року Голова наглядової ради ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Володимир Приходько прокоментував заяву прем’єр-міністра:

– Можна назвати як завгодно – Міністерство промполітики, або промислового розвитку та інновацій, промисловості та державного оборонного замовлення – головне, щоб в назві була промисловість. Найкращий варіант – окремий віце-прем'єр, але він же міністр промполітики, наприклад. Тобто щоб це не був просто віце-прем'єр без апарату, який пальцем показує, що робити іншим міністерствам. При цьому, в першу чергу, необхідно призначити міністра, який добре знає роботу промисловості, і, в першу чергу, машинобудування, як ключової галузі (зокрема і в оборонній промисловості).

Це ні в якому разі не повинен бути політик, фінансист, юрист і т.д., а, як мінімум, промисловець – тоді він зможе підібрати відповідний апарат. Бажано, щоб це була людина, яка вийшла з машинобудування, як найбільш великої та наукомісткої галузі, – зазначив Володимир Приходько.

Україні необхідно створення окремої профільної структури з розвитку промисловості, але з реальними повноваженнями і сильним керівником-промисловцем, готовим вести діалог з бізнесом та проводити заходи щодо поліпшення ситуації, вважають й інші, опитані «Інтерфакс-Україна», українські машинобудівники.

Нагадаємо, що у свою чергу секретар РНБО Олексій Данилов теж повідомив про спільну з Офісом президента ініціативу створення профільного міністерства, яке буде відповідати за формування та реалізацію державної військово-промислової політики, і введення посади віце-прем'єр-міністра – міністра розвитку стратегічних технологій та інновацій.

Прочитано 911 разів