П'ятниця, 27 грудня 2019 13:44

Київ Бориспіль Експрес від КВБЗ почав працювати на Укрзалізниці (фото)

27 грудня 2019 року від перону столичного залізничного вокзалу Київ-Пасажирський до станції Аеропорт Бориспіль відправився у свій перший рейс з пасажирами новий український дизель-поїзд ДПКр-3, виробництва Крюківського вагонобудівного заводу. Він отримав статус «Київ Бориспіль Експрес» і віднині буде трудитися на цьому маршруті.

Усе відбувалося за розкладом: поїзд о 12-30 подали на посадку на 14 колію. І коли він плавно і майже безшумно проїхав уздовж перону, зупинився у чітко установленому місці, то всі погляди були скеровані тільки на нього. Виблискують свіжою фарбою вагони, у великих вікнах віддзеркалюються і навколишня інфраструктура, і людський потік, і навіть похмуре грудневе небо.

DPKr-3 Dorispol 6

DPKr-3 Dorispol 6

DPKr-3 Dorispol 5

DPKr-3 Dorispol 5

Незважаючи на погоду, настрій у всіх чудовий. У фахівців із КВБЗ тому, що вони проводжають у самостійне життя своє нове творіння, у залізничників тому, що вони отримали нову сучасну техніку, яка дозволить їм працювати у комфортних умовах, із задоволенням. І, звісно ж, у пасажирів – бо їх подорож відтепер буде починатися і закінчуватися у вагонах цього чудового вітчизняного поїзда.

DPKr-3 Dorispol 13

DPKr-3 Dorispol 13

Перед відправленням поїзд оглянули голова правління УЗ Євген Кравцов, директор із пасажирських перевезень Олександр Толкачов та їх колеги. Їх супроводжували технічний директор ПАТ «КВБЗ» Олексій Гречкін, начальник проєктно-конструкторського управління підприємства Олег Шкабров та інші спеціалісти.

DPKr-3 Dorispol 7

DPKr-3 Dorispol 7

Квитки на експрес можна придбати як у касах, так і в терміналах, а також безпосередньо в поїзді у стюарда. Дорога, яка дорівнює 37,4 кілометра, триває 35-40 хвилин із зупинкою в Дарниці. Колія пролягає по мостах, тобто ніякі дорожні затори поїзду не заважатимуть. Особливо це було помітно сьогодні, у п’ятницю, напередодні Новорічних свят, коли весь Київ стояв у «пробках».

Пасажири, а це туристи з величезними заплічниками, родини з дітьми, іноземці, молодь, заходять до вагонів, розміщують речі на полицях для багажу, а також на спеціальних стелажах для важких валіз, роздивляються. Є на що подивитися: у головних вагонах другого класу сидіння розташовані за схемою 2х3, у проміжному вагоні першого класу – 2х2. Світло, тепло, затишно, чисто, просторо. Люди посміхаються, чути слова: «Ого, як гарно!», «Звідки такий поїзд?».

DPKr-3 Dorispol 4

DPKr-3 Dorispol 4

DPKr-3 Dorispol 8

DPKr-3 Dorispol 8

DPKr-3 Dorispol 11

DPKr-3 Dorispol 11

Поїзд із Кременчука, із Крюківського вагонобудівного заводу. З того самого, звідки вийшли і рушили у велике залізничне життя експреси Київ-Харків у 2002 році, Київ-Дніпропетровськ у 2003-ому. З того самого, де народилися вітчизняні міжрегіональні поїзди локомотивної тяги та двосистемні електропоїзди «Тарпан», приміський дизель-поїзд ДПКр-2, що працює на Львівській залізниці, а також інші поїзди та вагони, загалом  понад 600 одиниць. Так, ми пам’ятаємо кожен із них, пишаємося ними.

Інтерес до вітчизняного дизель-поїзда величезний: разом з пасажирами у вагонах проїхалися журналісти численних ЗМІ. Вони беруть інтерв’ю у пасажирів, спеціалістів КВБЗ, залізничників, фотографують і знімають репортажі на камери, дехто тут же виходить в ефір.

DPKr-3 Dorispol 12

DPKr-3 Dorispol 12

DPKr-3 Dorispol 10

DPKr-3 Dorispol 10

Півгодини пролітають швидко. Ось і обриси аеропорту видніються за вікном. Пасажири покидають вагони, а новий поїзд Київ Бориспіль Експрес, зроблений в Україні, готується до наступного рейсу. Щодня він здійснюватиме 5-6 поїздок. Щасливої дороги!

DPKr-3 Dorispol 14

DPKr-3 Dorispol 14

DPKr-3 Dorispol 15

DPKr-3 Dorispol 15

І все було б добре, якби не величезна ложка дьогтю у цій передноворічній бочці меду. Трохи більше ніж рік тому, у листопаді 2018-ого, очільник УЗ Євген Кравцов говорив, що нові дизель-поїзди наприкінці 2019 року будуть обслуговувати цей популярний маршрут. Саме так: дизель-поїзди, бо тоді було укладено договір між УЗ та КВБЗ на придбання 6 одиниць. Проте залізниця в одноосібному порядку заявила про придбання лише одного поїзда, а доля інших п’яти поки що невідома.

DPKr-3 Dorispol 16

DPKr-3 Dorispol 16

Довідка

Регіональний дизель-поїзд ДПКр-3

У родині пасажирського моторвагонного рухомого складу від Крюківського вагонобудівного заводу є двосистемний міжрегіональні швидкісні електропоїзди, поїзди метрополітену, дизель-поїзди. 

DPKr-3 Dorispol 21

DPKr-3 Dorispol 21

Регіональний дизель-поїзд ДПКр-3 – другий вітчизняний дизель-поїзд, створений на КВБЗ. Термін експлуатації — 40 років. Експлуатаційна швидкість — 140 км/год. Діапазон температур, у яких може працювати поїзд – від -40ºС до + 40ºС. Він має три вагони. Причому два з них, що є головними, моторні, один – проміжний – безмоторний. Моторні вагони комплектуються силовими установками потужністю 588 кВт. Посилено екологічний стандарт відпрацьованих газів силової установки. Тобто зменшуються викиди шкідливих речовин, забруднення навколишнього середовища.

DPKr-3 Dorispol 17

DPKr-3 Dorispol 17

DPKr-3 Dorispol 18

DPKr-3 Dorispol 18

Всього в трьох вагонах 170 місць. У проміжному вагоні першого класу крісла розташовані за схемою 2х2. Ширина сидіння в найбільш широкій частині не менше 490-500 мм. Вони мають широкі зручні підлокітники, індивідуальні розетки з USB-роз’ємом.

DPKr-3 Dorispol 19

DPKr-3 Dorispol 19

DPKr-3 Dorispol 20

DPKr-3 Dorispol 20

У головних вагонах другого класу крісла розташовані за схемою 3х2. Ширина сидіння в найбільш широкій частині – не менше 450 мм. Між кріслами один підлокітник, індивідуальні розетки. У кожному з вагонів будуть по два багажні стелажі. У одному з головних вагонів для посадки-висадки людей з обмеженими фізичними можливостями на вызках є спеціальний пандус, 2 місця для їх розташування, і поряд туалет з розширеним входом, в який вільно проходить візок.

Для експлуатації у холодну пору року призначені рідинні обігрівачі, яких усього буде шість – по два на кожен вагон. Це дозволяє забезпечити надійну роботу системи опалення і скоротити час на попередній підігрів салону та силових установок перед запуском у зимовий період. Передбачено і електропідігрів салону при непрацюючих силових установках і опаленні. За рахунок застосування спеціальних електричних нагрівачів здійснюється функціонування системи опалення салону від мережі 380В без вмикання силових установок і обігрівачів. Це забезпечить економію дизельного пального і попередній підігрів салону перед подачею на посадку в холодні дні.

Прочитано 2388 разів