Понеділок, 01 липня 2019 10:21

Глава КВБЗ Зеленському: «Збережіть те, що ще залишилося в країні»

Interwu Liga Bizness 27 06 19 1

Interwu Liga Bizness 27 06 19 1

Інтерв’ю голови наглядової ради  ПАТ «КВБЗ» Володимира Приходька інформаційному агентству LIGA.net від 27 червня 2019 року

Чому наші поїзди не пускають у Євросоюз, а українці їдуть до Польщі. Інтерв’ю з власником Крюківського вагонзаводу Володимиром Приходьком.

Володимир Приходько - президент і співвласник Крюківського вагонобудівного заводу (КВБЗ), підприємства з виручкою понад 8 млрд грн.

Він - чи не останній «червоний директор» у країні, працює на КВБЗ уже півстоліття.

У 2012 році КВБЗ випустив 11 000 вагонів - рекорд за роки незалежності, здавалося, попереду безхмарне майбутнє. У 2014 році реалії змінилися. На піку кризи завод випустив усього 400 вантажних вагонів і отримав 500 млн грн збитку.

Утриматися на плаву допоміг контракт на поставку поїздів метро столичній підземці. Зараз справи йдуть трохи краще. Паралельно КВБЗ відновлює основний для себе профіль - виробництво вантажних вагонів та інвестує 250 млн грн у розширення потужностей.

В інтерв’ю LIGA.net Володимир Приходько розповів, про що промисловці домовляються з Володимиром Зеленським, чому не виходить нормально працювати з Укрзалізницею (УЗ) і де французька Alstom будуватиме 200 електровозів для України.

Про Зеленського, іноземних менеджерів і тендери

- Минулого тижня Президент Володимир Зеленський зустрічався з бізнесом. Ви там були. Як враження?

- Значною мірою це була зустріч-знайомство, деякою мірою - парадна. Крок корисний. Але оскільки організовувала її Європейська бізнес-асоціація, більший акцент був питанням взаємодії фондів, банківських структур, фінансових інструментів управління бізнесом. Тепер треба поговорити з промисловістю.

Українська економіка не встигає за часом. 2-3% річного приросту - це тупцювання на місці. Коли буде зростання 8%, тоді будуть шанси наздогнати розвинені економіки Євросоюзу.

- Із ким у команді Зеленського ви розмовляєте?

- Ми спілкувалися з Олексієм Гончаруком (заступник голови Офісу президента. - Ред.). Запропонували протягом місяця на базі КВБЗ провести ще одну, більш вузьку, зустріч із бізнесом.
Це не буде 600 чоловік - максимум зберемо 50. Але це мають бути акціонери і топ-менеджери, які знають проблематику і забезпечують зростання економіки. Хочу зібрати задіяних у транспортному машинобудуванні: рейковому, автомобільному, річковому, авіаційному.
Усе організуємо, покажемо наявне підприємство, що працює у вагонобудівній галузі, генерує близько 8 млрд грн товарного продукту, так-сяк долає кризові моменти, освоює нові види продукції та збирає локомотиви із закордонним партнером.
Офіс президента позитивно відреагував на цю пропозицію.

- Що ви будете просити, про що говорити?

- Ключова думка, що комунікується з Офісом президента, - розглянути десяток проблем відродження економіки. Із них виділити пріоритетні напрями: кризовий, легкореалізований, високоефективний. І не розпорошуючись, рвонути на цих напрямах для того, щоб зберегти те, що ще в країні залишилося.

У 1991 році у нас на кожному напрямі було по 5-10 підприємств, а зараз залишилося одне-два. У вантажному вагонобудуванні хто залишився? Ми і з великих – Кам’янське (Дніпровагонмаш). У транспортно-соціальному напрямку? Тільки ми.

Усі про мене говорять - монополіст. Але мене зробили монополістом. Був би Луганськ (Луганськтепловоз знаходиться на непідконтрольній Україні території), він робив би електрички та дизель-поїзди - уже нас було б двоє. Працював би ДЕВЗ (Дніпровський електровозобудівний завод) - був би національний електровоз.

Було виробництво трамваїв. У Львові зараз існує Електронтранс. Його в Україні тіснить польська Pesa. Уже чотири міста хочуть купувати польські трамваї. У такий кризовий момент треба навпаки львівський напрямок максимально розвинути, підключити до нього бажаючих і зробити дійсно український сучасний трамвай.

- В Одесі є Татра-Юг.

- Не хочу образити, але вона дійсно значно не дотягує до Pesa. Вони пішли не по тому шляху - працюють навколо готових старих технічних рішень. У них сьогодні немає інноваційного трамвая, а в Електронтранса є. Але у нього інша проблема - розкрутитися не дозволяють потужності. Обміліли і сидять на мілині. Ось йому і треба було б допомогти.

У підсумку, поки вони з’ясовують стосунки між собою, Pesa буде поставляти трамваї в чотири найбільші міста, починаючи від Одеси і закінчуючи Києвом. Після цього їм обом буде нічого робити.

Interwu Liga Bizness 27 06 19 4

Interwu Liga Bizness 27 06 19 4

- Чим саме вам може допомогти держава?

- У нас є конкретні пропозиції. Вони стосуватимуться в принципі суміжних галузей і таких держмонополістів, як Укрзалізниця, Енергоатом, НАК Нафтогаз, Укравтодор. Це компанії, які генерують продукції більше ніж на 600 млрд грн – держмонополії, у яких закладено величезний інвестиційний потенціал і які держава має спрямовувати в бік національних товаровиробників.

Ми ж бачимо, що держмонополіями керують громадяни Євросоюзу через наглядові ради і правління. Чи буде у такому випадку при прийнятті управлінських рішень віддаватися пріоритет вирішенню національних проблем? Я не впевнений.

Іноземці в наглядових радах особливо не заморочуються станом справ в економіці України. Вони дивляться на компанію, як на об’єкт, що існує в світовому просторі, а не в економіці тієї держави, яка фінансує монополіста і має керувати ним.

Безумовно, іноді дають правильні поради. Але ми говоримо, що, якщо в Україні є свій товаровиробник (навіть якщо він трошки гірший, трошки слабший іноземного), ти повинен із ним працювати. Тому що формуєш свій інвестиційний капітал за рахунок одержуваних в Україні доходів.
Так ти поверни їх в Україну, а не віддавай іноземному постачальнику. Вимагай локалізацію при купівлі компресорних станцій, турбін, тепловозів і т.д. Тільки не на папері, а на ділі.

Подивіться на Казахстан. Мало того, що він виробляє тепловози GE і електровози Alstom, він же має локалізацію 40% з першого тепловоза.
Цю проблему озвучимо Зеленському серед перших питань, якщо зустріч із промисловцями вдасться організувати.

- У 2018 році ви випустили майже 3700 вантажних вагонів. Скільки буде в 2019-ому?

- Плануємо довести обсяг до 5 000 одиниць. Але в 2020 році ми очікуємо кризу, стагнацію ринку і буде дуже важко буде втриматися в показниках.

Interwu Liga Bizness 27 06 19 2

Interwu Liga Bizness 27 06 19 2

- Хто основні покупці?

- Україна, Білорусь, країни Балтії, Монголія.

- Скільки у вас купує УЗ?

- Із 3700 вантажних вагонів на УЗ припадає лише 250. І слава Богу. Адже чому з ними не хочуть торгувати? Дорога не хоче давати передоплату, а якщо підписує договір, обов’язково зриває терміни оплати. Вони розраховуються не по факту постачання продукції, а через 45 діб після поставки. Ми торгуємо з усім світом, ніхто не відвантажує продукцію, поки йому не заплатиш всю суму.

Якби мені дали вибір, поставити дешевше, але на ринок, або дорожче, але залізниці, я б вибрав ринок.

- Скільки пасажирських вагонів ви поставили УЗ?

- Зношеність пасажирських вагонів залізниці - 95%, але ж 10 років тому було 60%. Що за 10 років зроблено? Купили 10 Hyundai, 2 Тарпани, два «чехи» (поїзди Skoda), які стоять під парканом, і 90 пасажирських вагонів - ось і все переозброєння. І це при експлуатаційному парку пасажирських вагонів 2930 одиниць. А потрібно мінімум 3200 штук.

У 2018-2019 рр. вони планували купити у нас 54 нові пасажирські вагони, шість дизель-поїздів. Загальна сума за укладеними п’ятьма договорами близько 2,5 млрд грн. Потім УЗ перенесла замовлення на пасажирські вагони на перше півріччя 2019 року. Тепер не хочуть ні платити, ні приймати вагони, ми судимося.

Вони ж нас розоряють. Ну якщо ти не можеш платити, то не проводь тендер, не укладай договір! Навіщо голову морочити?

Interwu Liga Bizness 27 06 19 5

Interwu Liga Bizness 27 06 19 5

- Скільки ви поставили нових пасажирських вагонів із цієї партії і скільки вам винні?

- Поставили в цілому 11 вагонів. Потім припинили поставки, оскільки вони не платять. За попередньо поставлену продукцію борг 170 млн. Зараз на заводі стоїть 30 вагонів готових до відправки, інші в різній стадії готовності.

- Ви не постачаєте пасажирські вагони за кордон?

- Останні п’ять років не постачаємо. До цього поставляли в Казахстан - там більше сотні наших вагонів. Але Назарбаєв із Путіним перекрили мені кисень - сказали не купувати в Україні, оскільки вона йде з Митного союзу. Казахи кажуть, що наші вагони конкурентніші за російські. Росіяни відповіли, що будуть робити краще і закрили мені доступ до Середньої Азії.

- Чому не йдете в ЄС?

- На ринок ЄС нас ніхто не пускає. Обов’язковою умовою участі в тендерах Німеччини є наявність досвіду поставки пасажирських вагонів до Німеччини: або в кількості 300 штук, або протягом трьох останніх років.

Як я можу брати участь в конкурсі, якщо мене без досвіду поставок не допускають до тендеру? Мені кажуть: поставляйте до Франції, Італії, може, там інші умови. А вони там точно такі.

Ринок Європи для нас закритий. Ми говорили про це ще в 2013 році. Якщо мова йде про ринок України, то, на думку Кабміну, сюди може прийти постачальник без «німецьких» дискримінаційних правил - ми собі дозволити цього не можемо.

Якщо ми хочемо йти на захід, повинні виконувати певні вимоги, до яких Україна не була готова ні в 2013, ні в 2019 роках. І не буде готова за низкою показників у найближчі п’ять років, якщо ми не отримаємо преференції хоча б на національному ринку України.

А ми на це маємо право як держава, яка веде неоголошену війну і знаходиться в складній внутрішньоекономічної ситуації.

Interwu Liga Bizness 27 06 19 3

Interwu Liga Bizness 27 06 19 3

- ЗМІ писали про те, що дизель-поїзди КВБЗ планують поставити на лінію експреса в Бориспіль. Вам про це щось відомо?

- Минулого року УЗ уклала договір на закупівлю 6 наших дизель-поїздів. Ми закупили комплектацію на ці поїзди, але, відповідно до фінплану на цей рік, УЗ купить тільки один. Ми його і робимо.

КВБЗ зібрав 30 тепловозів General Electric для УЗ. Залізниця планувала купити 225 американських тепловозів. Якщо контракт буде продовжений, ви залишаєтеся партнером?


- Контракт на 30 локомотивів виконаний. Тепер потрібно укласти новий контракт із залізницею, відповідно до тристоронньої угоди. Українська дорога розуміє, що грошей немає, і немає звідки їх взяти, оскільки всюди борги. Тому зараз це питання знаходиться в компетенції безгрошової Укрзалізниці.

- Чи має сенс модернізація старих радянських локомотивів? Ви готові це робити? Наскільки це дешевше порівняно із закупівлею нових?

- Ми це пропонували. Є листи, згода американської сторони, яка готова поставляти частину обладнання. Запропоновано механізм фінансування. Ми можемо модернізувати українські тепловози. Це теж має сенс. Але для цього теж потрібна добра воля УЗ. Українська дорога ніяких конкретних кроків щодо цього питання не зробила.

- Мінінфраструктури домовляється про закупівлю 210 французьких електровозів Alstom. За даними заступника міністра Юрія Лавренюка для складання розглядаються Запорізький електровозоремонтний і Львівський локомотиворемонтний заводи. З вами вели переговори?

- Alstom, Bombardier, Siemens останні три роки відвідували наш завод системно і неодноразово. І інші заводи теж: у Дніпрі, Запоріжжі, Полтаві, Гребінці, Львові, Києві. Були ще китайці - CRRC, але якось безсистемно.
Усі написали висновки по кожному підприємству. Alstom і Siemens офіційно запропонували нас як партнера німецької та французької сторони для організації складання в Україні.

Але УЗ після того, як побачила, що все у нас з локалізацією вийшло, вирішила, що вони впораються з цим самі - у Запоріжжі, або Львові (Запорізький електровозоремонтний і Львівський локомотиворемонтний заводи знаходяться в підпорядкуванні УЗ).
Упораються, якщо витратять понад 25 млн євро інвестицій на розвиток (там потрібно будувати додатковий майданчик і закуповувати додаткове обладнання для 40%-ої локалізації) і знайдуть кваліфікований персонал.
За непідтвердженою інформацією, в УЗ є кредитна пропозиція під держгарантії від Alstom і CRRC. Як будуть далі розвиватися події, я не знаю.

Фінанси і кадри

- За підсумками 2018 року, КВБЗ збільшив чистий прибуток майже на 47% до 463 млн грн. Які результати плануєте в 2019 році?

- Поки не можу сказати. Але у мене амбітні цілі за інвестиційною програмою. Плануємо переоснащення всього комплексу, комп’ютеризацію, розширення потужностей, освоєння нових видів продукції і т.д. Усе за рахунок власного прибутку.

- Яка у вас інвестиційна програма на цей рік?

- 250 млн грн (без урахування вкладень в оборотний капітал) - це у два рази більше ніж у 2018-му.

- Які нові проєкти плануєте?

- Плануємо 4-5 нових моделей вантажних вагонів, 2-3 моделі пасажирського транспорту. Але тут все набагато дорожче. Якщо створення вантажного вагона обходиться в 8-9 млн грн, пасажирська одиниця обходиться в 10 разів більше.

Interwu Liga Bizness 27 06 19 6

Interwu Liga Bizness 27 06 19 6

- Зараз масово горять електрички. У вас є що запропонувати УЗ?

- Якщо я візьмуся за проект приміської електрички - це найсучасніший поїзд із кількох вагонів. Потрібно робити проект, зразок, випробування, проводити міжвідомчу комісію. На це потрібно витратити одноразово 200 млн грн. Тут не пограєшся і потрібно підходити до питання обережно.
Зараз витрачати такі гроші, зважаючи на позицію Кабміну, нинішнього правління і наглядової ради УЗ, занадто ф’ючерсна інвестиція.
Планував, що поставки в УЗ розпочнемо вже в 2021 році, але тепер не впевнений – думаю, знизимо темпи вдвічі.

- Багато говорять про проблеми з наймом робітників. У вас вистачає людей на виробництві?

- На зустрічі з бізнесом президент висловив гарну думку: потрібно займатися діджіталізацією. Потрібно повернути в країну айтішників, які їдуть через мінімальні зарплати в Україні.

Це дійсно так. У нас є «хороші мізки» і багато фахівців їдуть. Та що там казати, у мене родичі не хочуть йти працювати в IT-компанію в Полтавській області, а норовлять влаштуватися десь в англійській або американській фірмі. Я це бачу, і це питання треба вирішувати.

Але, пане Президенте, скільки айтішників працює на стороні? Ну, 15 000 чоловік. А яка загальна трудова міграція? Близько 6 млн чоловік. Так кого потрібно повертати, тільки айтішників? Або може, насамперед, потрібно повернути ті 6 млн осіб до нас на робочі місця?

Ми сьогодні не справляємося із замовленнями. Цього року ми могли б більше продати, але відчуваємо дефіцит робочої сили і української комплектації продукції.

Денис Кацило. Ліга.net.

Прочитано 1740 разів