П'ятниця, 22 березня 2019 14:17

КВБЗ завершив першу чергу проекту з доукомплектування тепловозів General Electric і передав УЗ всі 30 локомотивів (фото, відео)

 etap s GE fin 6

etap s GE fin 6
22 березня 2019 року, в п’ятницю, на Крюківському вагонобудівному заводі (ПАТ «КВБЗ», місто Кременчук Полтавської області) відбулася передача Укрзалізниці останньої партії з 5 тепловозів General Electric за проектом доопрацювання 30 локомотивів.

У заході взяли участь голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ» Володимир Приходько, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова правління УЗ Євген Кравцов, генеральний директор GE по країнах СНД, Європі, Ближньому Сходу та Північній Африці Гохан Байхан та інші офіційні особи.

 etap s GE fin 1

etap s GE fin 1

 etap s GE fin 2

etap s GE fin 2

 etap s GE fin 3

etap s GE fin 3

 etap s GE fin 4

etap s GE fin 4

Вони оглянули готові до відправлення останні 5 локомотивів, а також іншу продукцію Крюківського вагонобудівного заводу. Зокрема пасажирські вагони локомотивної тяги, виготовлені в рамках контракту з УЗ на поставку 54 вагонів. Серед них 2 вагони для міжнародного сполучення габариту RIC. 

Володимир Приходько, Володимир Омелян, Євген Кравцов, Гохан Байхан провели брифінг для журналістів.

 etap s GE fin 5

etap s GE fin 5

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян:
– Сьогодні у нас без перебільшення епохальна подія. Щоб оновити тяговий склад, було підписано тристоронній контракт на 1 млрд доларів про закупівлю і виробництво в Україні найсучасніших тепловозів General Electric. Це перші нові тепловози, які Укрзалізниця отримала за 26 років. Я щасливий, що виробництво здійснюється на Крюківському вагонобудівному заводі, безперечно, флагмані залізничної галузі.

Згідно з контрактом, передбачається закупівля 225 тепловозів із локалізацією їх виробництва в Україні та можливістю українським підприємствам виготовляти комплектуючі для заводів General Electric. Зараз ми узгоджуємо питання кредитної лінії щодо наступної партії тепловозів, думаю, завершимо переговори і приступимо до реалізації наступного етапу вже цього року.

Голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов:

– Сьогодні ми завершуємо перший етап цієї угоди, маємо перші її результати: нові локомотиви, що всього кілька місяців курсують залізницею, продемонстрували свою ефективність: зробили більше 4000 рейсів, перевезли понад 7,5 мільйонів тонн вантажів.

1 etap s GE fin 8

1 etap s GE fin 8

Генеральний директор General Electric у країнах СНД, Європі, Ближньому Сході та Північній Африці Гохан Байхан:

– Компанія GE співпрацює з підприємствами по всьому світу. Якщо чесно, на початку 2018 року ми не мали ясності щодо перебігу виконання угоди. А потім на КВБЗ ми побачили достатні виробничі потужності, високотехнологічні процеси, що відповідають сучасному рівню машинобудівного виробництва. І подальша співпраця підтвердила, що ПАТ «КВБЗ» – надійний партнер, із яким будемо раді продовжити співробітництво. Ми задоволені якістю виконання робіт, рівнем локалізації виробництва в Україні. Сподіваємося на якнайскоріше продовження реалізації проекту і партнерства з Крюківським вагонобудівним заводом.

1 etap s GE fin 7

1 etap s GE fin 7

Голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ» Володимир Приходько:

– Ми пишаємося, що КВБЗ узяв участь у даному проекті як перший співвиконавець із української сторони разом із 40 вітчизняними підприємствами, які зробили свій внесок у створення спільно з американською стороною 30 сучасних тепловозів. Ми з нетерпінням чекаємо розвитку проекту.

Затим вони відповіли на запитання представників ЗМІ. Вони стосувалися подальшої долі проекту з GE та поглиблення локалізації, контракта на поставку дизель-поездов КВСЗ, боргів УЗ перед КВБЗ за поставлену продукцію, багаторічного стратегічного планування на створення та поставку необхідної залізничної техніки.

1 etap s GE fin 9

1 etap s GE fin 9

 

Довідка по проекту доопрацювання тепловозів General Electric.

23 лютого 2018 року у присутності Президента України Петра Порошенко та посла США в Україні Марі Йованович відбулася урочиста церемонія підписання Рамкової угоди між американською компанією «GE Transportation» (далі – GE) та АТ «Укрзалізниця», якою передбачена закупівля Україною до 225 нових тепловозів та до 150 комплектів для модернізації старих. Угодою передбачено локалізацію виробництва локомотивів до 40 відсотків.
5 червня 2018 року, як початок першого етапу проекту, відбулася офіційна церемонія підписання договору підряду між ООО «GE Україна», «GE Transportation» та ПАТ «КВБЗ» зі складання та постачання Укрзалізниці 30 тепловозів серії ТЕ33АС.

Станом на 21 березня поточного року, 25 тепловозів з запланованих 30 передані на адресу АТ «Укрзалізниця». Передача останніх 5 локомотивів відбулася 22 березня 2019 року. Запланований рівень локалізації (7%) досягнуто. Перелік і обсяг робіт по першому етапу включав підготовку виробництва, виготовлення шляхоочищувачів, масок, сигнальних та радіосистем, систем відеонагляду, засобів пожежогасіння, оздоблення кабіни машиніста, нанесення лакофарбових покриттів, знаків та надписів, екіпіровку локомотивів, а також послуги з сертифікації, транспортування та страхування.

У зв’язку з цим в реалізації проекту взяли участь близько 60 українських компаній, з них 10 – виробники основної комплектації. Успішність реалізації проекту також підтверджує готовність GE щодо подальшої довготривалої співпраці з Україною.

Подальша реалізація проекту сприятиме, насамперед, вирішенню наболілого питання для експортоорієнтованих підприємств щодо нестачі локомотивної тяги в Україні та дозволить підвищити ефективність залізничних перевезень за рахунок зменшення операційних витрат АТ «Укрзалізниця». Для машинобудівних підприємств мультиплікаційний ефект позначиться у підтримці створених робочих місць та потужностей на вищезгаданих підприємствах, запобіганні відтоку кваліфікованих кадрів в Європу.
Реалізація другого етапу проекту потребує вже сьогодні визначення позиції України щодо фінансування проекту, можливості надання державних гарантій під них, визначення кількості локомотивів та строків їх постачання.

Прочитано 4862 разів

Медиа