Четвер, 21 червня 2018 08:39

Коли за справу беруться господарі

Gorishni Plavni

Gorishni Plavni

Вважаю, немає таких питань, що не можна вирішити. Просто, щоб зрушити будь-яку справу з місця, потрібні лише вольове рішення, розумний і виважений підхід до справи і зацікавленість у результаті, як це зробили наші сусіди в місті Горішні Плавні. Там комунальне підприємство «Теплоенерго» менше ніж за рік зі збиткового перетворилося на прибуткове. Ми вирішили дізнатися, як це вдалося зробити, і разом із директором департаменту житлово-комунального господарства Іваном Москаликом, директор КП «Теплоенерго» Віталієм Одношевним відправилися до Горішніх Плавнів за досвідом.

Комунальне підприємство «Теплоенерго» забезпечує місто Горішні Плавні тепловою енергією суто власного виробництва. У котельні потужністю 150 Гкал працюють три котли ПТВМ-50 (1963 р. випуску). Нині ці потужності у повному обсязі не затребувані. Тепло постачається в 218 будинків переважно «хрущовської» забудови й усі вони забезпечені приборами обліку тепла. Перші два квартали минулого року підприємство спрацювало зі збитком 23 млн грн. Після зміни заступника директора з фінансової частини до кінця четвертого кварталу підприємство вже не мало боргу, а за 1-2 квартали поточного року отримало прибуток і з такими ж показниками планує закінчити 2018 рік. При цьому зауважу, що з літа минулого року місто дотує КП «Теплоенерго» винятково різницю тарифів на вартість води.

Та про все по порядку. Реалізацію проекту реконструкції котельні комунального підприємства керівництво Горішніх Плавнів розпочало ще у 2016 році. Даний проект передбачає встановлення трьох газових котлів потужністю 30 МВт кожен і двох пелетних котлів по 4 МВт для потреб гарячого водопостачання у міжопалювальний період, щоб через відсутність лімітів на газ відмовитися від послуг НАК «Нафтогаз України». Було прийнято рішення, що фінансування даного проекту здіснюватиметься спільно з фондом НЕФКО. Очікувані термін окупності – 7–8 років, економія енергорерурсів – 15 – 20%. При цьому тариф для населення планується підвищити на частину інвестиційної складової з 1520 грн/Гкал із НДС до 1580 грн/Гкал з НДС (4%).

Перший котел для комунального підприємства було придбано у 2017 році за 20,2 млн грн із бюджетних коштів. Наразі котельню, що знаходиться на території Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, готують до встановлення нового обладнання. Відтермінування ж уведення котла в експлуатацію викликано необхідністю кредитування банком проекту в цілому (3+2 котли). Його реалізація обійдеться в 7,8 млн євро, із яких 5 млн євро – кредитні кошти фонду, 1,5 млн євро – грант, отриманий за участі НЕФКО й 1,3 млн євро – бюджетні кошти ( у тому числі 20 млн грн, витрачених на перший котел). Газові котли планують увести в експлуатацію в 2018-2019 роках, а у 2020 році змонтувати й запустити два палетні.

Досвід опрацювання можливості фінансування проекту котельні КП «Теплоенерго» міста Горішні Плавні вітчизняним Укргазбанком продемонстрував, що той більше декларує ніж фінансує надання енергозберігаючих кредитів. Суттєво відрізняються й відсоткові ставки за кредитами європейських організацій та українських банків. Наприклад, НЕФКО надає кредит під 6% річних у валюті, пільговий період по тілу кредиту становить 24 місяці (відсотки сплачуються за кожен окремо отриманий транш через 6 місяців). В українських банках відсоткова ставка за подібні проекти сягає від 18 до 20%.

У процесі опрацювання питань фінансування будівництва котельні на Раківці представники міської влади Кременчука з'ясували, що відсоткова ставка Європейського інвестиційного банку нижча ніж у НЕФКО, становить 1,5 – 2% із пільговим періодом 1-2 роки, але процедура фінансування більш бюрократична та триваліша.

Горішні Плавні розпочали листування з НЕФКО й підготовку необхідної документації ще влітку 2016 року, а цього літа контракт на фінансування даного проекту вже було підписано. Співпрацювали з фінансовою корпорацією керівники міської влади, керівництво КП «Теплоенерго» у цьому процесі було задіяне опосередковано.

У той же час кременчуцькі можновладці переговорний процес з Європейським інвестиційним банком розпочали ще в 2014 році. А на сьогодні даний проект лише схвалено банком і нині триває процедура Feasibiliti.-стадії (оцінювання можливостей та здійснення). Для цього ЄІБ уже отримав і виділив гранд на 300 тисяч євро. Але після проходження цієї процедури роботу з реалізації проекту, на відміну від НЕФКО, буде продовжено не напряму з отримувачем послуги, а через мінрегіонбуд, мінфін та інші установи.

Із цього напрошується висновок, що влада Кременчука вибрала з економічної точки зору найвигідніший варіант, але поки що лише декларативно, оскільки ні контракт не підписано, ні ціну питання не визначено. Та й реалізація такого варіанта передбачає довгий ланцюг посередників в особі державних структур, а, відповідно, і набагато більше часу.

Олег КОНСТАНТИНОВ, головний енергетик ПАТ «КВБЗ»

Прочитано 1296 разів