Вівторок, 12 червня 2018 14:43

Коли збудують нову котельню на Раківці?

Rakovka April

Rakovka April
Сьомого червня у міськвиконкомі відбулося засідання депутатських комісій за участю громадськості. Говорили про наболілу для правобережної Раківки проблему: забезпечення гарячим водопостачанням, а також опаленням. Проблема давня і ніяк на знаходить свого вирішення. Дійшло до того, що деякі міські ЗМІ звинуватили депутатів-вагонобудівників, а також і Крюківський вагонобудівний у тому, що він і надалі безоплатно не хоче постачати гарячу воду та опалення великому мікрорайону. Борг міста сягнув рекордних цифр – близько 30 млн грн! Де брати гроші, щоб купувати газ? Витратити всі обігові кошти? Зупинити тим самим виробництво? І тоді Раківка вже точно залишиться без опалення і гарячої води. Колектив заводу ще з 1995 року намагається донести до міської влади, що так бути не повинно. Проте мери змінюються, а проблема, яка стала болем для КВБЗ, так і не вирішується. Недарма кажуть: чим більше робиш добра, тим менше це цінується. Міська влада сподівається на відповідальність КВБЗ, а сама чинить безвідповідально. Доки так триватиме? Чому не запозичити досвід сусідніх Горішніх Плавнів? Про все це у статті головного енергетика КВБЗ.

Для чого Раківці потрібна нова котельня

Відповідь на це запитання знає, напевно, кожен мешканець мікрорайону. Бо проблеми з постачанням гарячої води, що тривають протягом кількох останніх років, перспектива зимувати в неопалюваних домівках спонукають цікавитися шляхами розв’язання проблемних питань, звертатися до міських чиновників. Тож спробуємо викласти всі події, пов’язані з забезпеченням теплоносієм Раківки у хронологічному порядку, щоб дійти логічного висновку.

ТЕЦ ПАТ «КВБЗ» уведено в експлуатацію в 1953 році. До 1986 року вона нарощувала свої потужності, переважно з виробництва теплової енергії відповідно до перспективи розвитку мікрорайону й промислового сектора правобережжя м. Кременчука. Після розпаду СРСР докорінно змінилися напрями розвитку в теплопостачанні споживачів. Змінилася структура цін на енергоносії, з'явилися нові энергоефективні технології й устаткування.

2006 року керівництво міста листом за підписом міського голови Миколи Глухова повідомило завод про те, що теплову енергію будуть закуповувати для потреб району тільки протягом найближчих 10 років. Також протягом двох останніх десятиріч від постачання тепла від ТЕЦ ПАТ «КВБЗ» через різні причини відмовилися практично всі промислові споживачі правобережжя (ПАТ «КСЗ», Крюківське кар’єроуправління, ін.). Внаслідок цього, сьогодні ТЕЦ використовує 70 Гкал/год при встановленій потужності 380 Гкал/год. Як кажуть, стріляємо з гармати по горобцях. Тому питання подальшого забезпечення теплом як з погляду економічної доцільності, так і з погляду технічної надійності й можливості здійснювати теплопостачання взагалі, є сьогодні вкрай актуальним.

Втілення в життя рішення 2006 року щодо корінних змін у системі теплопостачання мікрорайону Раківка розпочали, коли посаду міського голови обіймав Олегов Бабаєв. Протягом 2014 - 2015 років визначили технічні варіанти теплопостачання Раківки від комунальних котелень та ймовірне джерело фінансування комплексу робіт. Уже 22 січня 2015 року під час візиту до міста голови Полтавської обласної дерджавної адміністрації Валерія Головка, перший заступник мера Віктор Калашник підтвердив плани щодо будівництва 4-6 модульних комунальних котелень у мікрорайоні Раківка з фінансуванням через Європейський інвестиційний банк. Ці ж рішення та наміри було закріплено протоколом спільної наради між керівництвом ПАТ «КВБЗ» та міста від 23 січня 2015 року.

На сесії міської ради, що відбулася 2 лютого 2016 року, було прийнято рішення про затвердження плану будівництва комунальних теплогенеруючих потужностей у мікрорайоні Раківка Крюківського району м. Кременчука та встановлено граничний термін виконання – не пізніше 1 року 6 місяців від моменту прийняття рішення. План передбачав введення в експлуатацію 2/3 потужностей (квартали 4,74,94) в 2016р. і 1/3 потужностей (квартали 44, 248, 247, 244) в 2017р. Запуск модульних котелень було заплановано на початок опалювального періоду 2017-2018 років.

Відповідно до плану, у лютому 2016року фахівці обстежили теплові мережі Раківки, виконали гідравлічний розрахунок. При цьому встановили, що модульні котельні не можна побудувати без порушення законодавства України. Тому було прийнято рішення про будівництво однієї двоконтурної котельні на території Крюківського водозабору КП «Кременчукводоканал».

У квітні 2016 року на VII сесії міської ради внесено зміни до рішення щодо плану будівництва комунальних теплогенеруючих потужностей у новій редакції. Зазнали змін порядок, терміни виконання запланованих заходів та кількість комунальних котелень. Проте кінцевий термін введення в дію котельні не змінився – початок опалювального періоду 2017-2018 років.

Згідно з протокольним дорученням спільної наради від 2 вересня 2016 року міськвиконком мав до 30 вересня 2016 року переглянути рішення щодо будівництва котельні в частині зміни строків будівництва у зв’язку із затримкою розробки проектів, кінцевий строк реалізації запропоновано перенести на початок опалювального сезону 2018-2019 років. Не виконано, графік не переглянуто.

Згідно з рішенням сесії міськради, що відбулася 25 жовтня 2016 року, начальник управління житлово-комунального господарства мав до 1 квітня 2017 року оформити всі необхідні документи для затвердження на сесії міськради відповідного проекту рішення про запозичення коштів в одній із міжнародних фінансових організацій для реалізації проекту будівництва котельні в мікрорайоні Раківка. Доручення на виконано.

Підрядна організація (ТОВ «Котлогаз», м.Кременчук) розробила проект будівництва котелень та проект на винесення теплових мереж за межі ділянки де планується будівництво. Реалізацію існуючого проекту будівництва котелень не розпочато у зв’язку з відсутністю фінансування з боку Європейського інвестиційного банку та особливими умовами, що він висунув. Тож винесення теплових мереж не розпочато через відсутність його фінансування (≈10 млн.грн.), на виконання цих робіт кошти у бюджеті міста на 2018 рік (та попередні роки) не передбачено.

Європейський інвестиційний банк у 2017 році попередньо схвалив проект будівництва котельні на Раківці (1 з 20 проектів по всій Україні). На початку 2018 року відбулася спільна зустріч представників банку із керівництвом міста та КП «Теплоенерго». Представники банку зауважили, що розроблений та оплачений проект будівництва потрібен був лише для узгодження програми фінансування. Для відкриття фінансування та уточнення суми кредиту банк добере європейського проектанта, оплату роботи якого буде додано до загальної суми кредиту. Станом на 1 червня 2018 року проектанта не обрано, тобто й самого проекту будівництва немає і кошти виділяти немає під що.

До цього кілька разів змінювався напрям обрання виробника обладнання та генерального підрядника. Спершу основним претендентом на виконання комплексу робіт з будівництва комунальних теплогенеруючих потужностей і постачання устаткування було визначено фірму Vіessman. Потім було віддано перевагу представникам фірм Bosh та Buderus, на сьогодні вибір підрядника за проектантом та Європейським інвестиційним банком.

Орієнтовна вартість впровадження проекту складає близько 200 млн грн. Але питання отримання коштів, які планували залучити з Європейського інвестиційного банку є невирішеним і незрозуміло, їх взагалі виділять чи ні? І коли? Питання альтернативних джерел фінансування ніхто не опрацьовував, хоча декілька українських банків займаються кредитуванням енерго- та ресурсозберігаючих проектів. За інформацією Держенергоефективності найбільший досвід у цьому напрямі мають Укрексімбанк та Укргазбанк, за необхідності в них є можливість перекредитування у своїх західних партнерів.

Крім того, є де запозичити досвід залучення європейських інвестицій. Наприклад, у КП «Теплоенерго» м. Горішні Плавні. 1 червня поточного року відбулося підписання договору про відкриття кредитної лінії між Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) та комунальним підприємством. Місто змагалося за ці гроші з 20 претендентами з інших населених пунктів України. Як передбачається, 5 млн євро підуть на реконструкцію головної котельні міста, що забезпечує теплом 85% жителів. У даний час це найбільший проект у країні з реалізації енергозберігаючих технологій, який підтримали міжнародні донори. Замінити старі теплотраси і придбати нові котли, зменшивши споживання газу, цього хоче домогтися за три роки міський голова Горішніх Плавнів Дмитро Биков.

Раніше, у січні 2017 року, із заводу промислових котлів з Німеччини до Горішніх Плавнів було відправлено новий водогрійний котел Bosch Unimat UT-HZ потужністю 30 МВт для системи міського опалення. Повна вартість котла складає 20,2 млн грн. За умовами укладеного контракту спочатку було внесено аванс в розмірі 6 млн грн. У цілому проект передбачає заміну всіх старих агрегатів двома котлами Bosch Unimat UT-HZ потужністю по 30 МВт кожний та двома твердопаливными котлами по 4 МВт кожний.

Олег Константинов, головний енергетик ПАТ «КВБЗ».

Прочитано 1052 разів