Четвер, 04 травня 2017 11:46

ПАТ «КВБЗ» розпочало виготовлення 38 пасажирських вагонів для Укрзалізниці

ПАТ «КВБЗ» розпочало виготовлення 38 пасажирських вагонів для Укрзалізниці Публічне акціонерне товариство «Крюківський вагонобудівний завод» (м. Кременчук Полтавської обл.) розпочало виконання замовлення Укрзалізниці на постачання 38 нових пасажирських вагонів локомотивної тяги. Договір на їх закупівлю ПАТ «КВБЗ» та ПАТ «УЗ» уклали 27 квітня поточного року.

Вартість одного вагона 19 194 750 грн без ПДВ (23 033 700 грн з ПДВ). Ця ціна сформована у ході тендеру, оголошеного УЗ, а також аукціону, що проводився в його рамках, і є вигідною для покупця та набагато нижчою від цін іноземних виробників пасажирських вагонів.
Замовлення передбачає виготовлення купейних вагонів серії 61-779, що мають конструкційну швидкість 160 км\год, термін служби 30 років. Пасажирські купейні вагони КВБЗ мають 10 купе, тобто 40 місць (на відміну від традиційних радянської конструкції на 36 місць). Для перевезення 360 пасажирів необхідно лише 9 вагонів КВБЗ (на відміну від 10 вагонів застарілої конструкції). А це значно здешевлює пасажиромісце, для обслуговування поїзда з 9 вагонів потрібно менше провідників.
 
 
Вагони виробництва КВБЗ комплектуються вузлами й обладнанням, що виготовляються на вітчизняних заводах, а отже, це замовлення дасть роботу багатьом українським підприємствам, податки і збори до бюджетів усіх рівнів.
 
Згідно з графіком, КВБЗ має поставити 18 вагонів у жовтні, 10 – у листопаді та 10 у грудні поточного року. КВБЗ завжди йде назустріч побажанням Укрзалізниці не тільки щодо ціни, а й внесення змін та доповнень до конструкції купейних вагонів з метою покращення комфорту та якості перевезення пасажирів. Так, наприклад, у нових вагонах з’явиться автомат для приготування кави. Він буде розташований у службовому купе провідника, але ним зможуть вільно користуватися всі пасажири.
 
Хоча в кожному купе з самого першого вагона КВБЗ є розетки, конструктори КВБЗ збільшили їх кількість для зручності пасажирів, адже людям вони потрібні для заряджання телефонів та роботи інших приладів. Серед новинок те, що підлога в тамбурах буде виконана із нержавіючої сталі, збільшено кількість кватирок на вікнах та ін. 
 
 
Нагадаємо, що у 2016-ому вперше за останні 5 років Укрзалізниця придбала у КВБЗ 21 пасажирський вагон. Вітчизняне пасажирське вагонобудування засновано на Крюківському вагонобудівному у 2001 році. За час, що минув, тут створено лінійку вагонів і поїздів, що включає кілька десятків моделей і модифікацій, виготовлено 749 одиниць рухомого складу транспорту соціального призначення, серед яких два швидкісні міжрегіональні двосистемні електропоїзди «Тарпан», дизель-поїзд ДПКр-2.
 
Сподіваємося, що цей перший у 2017 році договір на поставку пасажирських вагонів стане поштовхом для пришвидшення реалізації «Програми оновлення рухомого складу ПАТ «Укрзалізниця» на період до 2021 року», якою передбачено придбання 440 пасажирських вагонів локомотивної тяги. А також іншого рухомого складу у тісній співпраці з вітчизняним виробником, як це і передбачають рішення уряду України, Меморандум між КВБЗ та УЗ, укладений у 2016 році.
Прочитано 1525 разів