Вівторок, 17 січня 2017 15:13

Вагони КВБЗ з меблями, що трансформуються – зручно, комфортно, надійно

Сьогодні ввечері ПАТ «Укрзалізниця» відправляє в перший рейс швидкісний поїзд «Нічний експрес» №149 Київ – Івано-Франківськ, у складі якого і новенькі вагони моделі 61-779 виробництва Крюківського вагонобудівного заводу. Це вагони з меблями, що трансформуються. Сучасний рухомий склад презентує голова правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Балчун.

Сьогодні колектив ПАТ «КВБЗ» продовжує працювати над виконанням замовлення Укрзалізниці на постачання 21 пасажирського вагона. У даній партії передбачено виготовлення 13 вагонів моделі 61-779 вагони з меблями, що трансформуються. На сьогодні шість з тринадцяти передано замовнику. Розповімо про них докладніше.
Технічні та експлуатаційні характеристики
Купейний пасажирський вагон локомотивної тяги мод. 61-779 призначений для перевезення пасажирів залізницями України, країн Балтії та СНД із шириною колії 1520 мм. Швидкість руху – до 160 кілометрів на годину. Такі вагони можна використовувати у складі поїздів як на електрифікованих, так на неелектрифікованих ділянках дороги.
Усі технічні характеристики вагонів відповідають сучасним держстандартам і вимогам щодо якості та безпеки використання пасажирського рухомого складу. Кількість спальних пасажирських місць – 40, місць для сидіння – 60. Одне купе відведено для відпочинку провідників. Термін експлуатації 30 років.
Фахівці КВБЗ мають значний досвід створення такої техніки. Протягом 2012-2013 років на прохання замовника на Крюківському вагонобудівному було розроблено і виготовлено 59 купейних пасажирських вагонів з меблями, що трансформуються. Серед них і 4 вагони моделі 61-779 з купе бригадира і одним спеціально обладнаним купе для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями в інвалідних візках.
Які ж додаткові можливості відкриває перед залізничниками і пасажирами вагон з меблями, що трансформуються?
Переваги очевидні. Такі вагони можна використовувати як на довгих, так і на коротких маршрутах. На коротких – трансформовані меблі дозволяють значно збільшити кількість пасажирів, що вигідно перевізнику. А в разі багатогодинних поїздок в них створено максимально комфортні умови для подорожі, відпочинку і сну пасажирів.
Як відбувається трансформація?
У варіанті, зображеному на фото, у купе передбачено 6 місць для сидіння. Усі крісла зручні, м'які, обладнані підлокітниками і підголівниками.
Якщо потрібно, спинку середнього крісла можна опустити і отримати зручний відкидний столик.
Слід підкреслити, що механізми трансформації легкі і прості у використанні, з ними впорається навіть дитина. Для того щоб перейти в нічний режим, необхідно зняти спинку сидіння з позиції фіксації і опустити її. І ось вже перед вами повноцінне спальне місце з матрацом.
Таким же чином можна перевести з денного положення в нічне і верхні полиці.
Підголівники на нижніх місцях відкидаються, під ними розміщені зручні полички для необхідних у дорозі дрібниць, тримачі для штанів.
Для пасажирів з верхніх полиць, також передбачені аналогічні шафки з дверцями, що закриваються.
Подбали наші конструктори та виробничники і про дотримання санітарно-гігієнічних умов. Матрац фіксується ременями. Він виготовлений з м'якого і легкого поліуретану, поміщений в чохол, який легко зняти і віддати в прання.
Як бачимо, усе просто, зручно і комфортно. А головне – зроблено в Україні, українським виробником, який готовий створювати і надалі для співвітчизників сучасну залізничну техніку, яка не поступається європейській.
Довідково
Крюківський вагонобудівний завод - єдине на території України підприємство, що виготовляє залізничну техніку для пасажирських перевезень. Саме тут народилися кілька нових галузей українського машинобудування. 2001 рік став датою створення вітчизняного пасажирського вагонобудування: саме тоді був зібраний перший український пасажирський вагон. Наступним кроком стало налагодження серійного виробництва цієї продукції. Потім КВБЗ узяв участь у програмі розвитку прискореного руху, результатом реалізації якої став випуск перших столичних експресів Київ-Харків і Київ-Дніпропетровськ.
Протягом 15 років розвитку і становлення вітчизняного пасажирського вагонобудування на підприємстві створили близько 100 моделей та модифікацій пасажирських вагонів різних типів і класів: плацкартні, купейні, СВ, вагони з місцями для людей з обмеженими фізичними можливостями, вагони-ресторани, багажні, вагони для забезпечення міжнародних перевезень габариту RIC, міжрегіональні швидкісні електропоїзди (160-200 км/год), міжрегіональні поїзди локомотивної тяги (160 км/год), дизель-поїзди (160 км/год).
Прочитано 5143 разів