Четвер, 25 серпня 2016 12:54

Вагонобудівники взяли участь у міському параді вишиванок

24 серпня у День Незалежності України у Кременчуці вже традиційно відбувся багатотисячний парад вишиванок. Більше ста вагонобудівників цього року взяли участь у вишиванковій ході центральною вулицею міста – Соборною. Очі радувало розмаїття кольорів, узорів, дивовижних візерунків українського народного вбрання. Найчастіше це речі, з любов’ю і терпінням вишиті руками заводських майстринь, були й унікальні екземпляри, яким багато років, просто таки родинні реліквії. В колоні вагонобудівного відчувалася по-справжньому святкова атмосфера.

Розкрили свої таланти кременчуцькому люду не тільки майстрині-вишивальниці КВБЗ, а й наші кондитери. Спеціально до дня народження держави вони спекли рум’яний і, як завжди, з фантазією оздоблений коровай.

Як символ достатку і родючості його несли на чолі колони заводчан.

Вишиванка – це оберіг. Чоловічі, жіночі, дитячі сорочки розквітали дивовижними рослинними орнаментами, казковими квітами, символами сонця і родючості – древній код народу, що передається з роду в рід від бабусі до онуків, від матері до доньки.

Колір, форма, крій, матеріал, орнамент мають значення і разом створюють її енергетичний заряд.

Нова українська традиція – вишиванкова хода на День Незалежності – припала кременчужанам до душі. Традиційне місце збору учасників – площа біля палацу культури Кредмашу. Звідти різнобарвна яскрава людська ріка Соборною вулицею потекла до площі Перемоги.

Яскраві вишиванки – одна краща за іншу, прапори, квітучі віночки – все разом створювало піднесений настрій, неповторну атмосферу єдності й згуртованості. По завершенню ходи, на площі розпочався святковий концерт, у якому взяли участь і колективи художньої самодіяльності заводського палацу культури.

Прочитано 727 разів