Понеділок, 31 травня 2021 08:20

День спогадів про Івана Приходька (фото)

portret pr

portret pr
День вшанування пам’яті директора Крюківського вагонобудівного та Кременчуцького автомобільного заводів Івана Приходька був проведений до дати його народження - 29 травня. Напередодні ветерани КВБЗ відвідали його могилу на Ревівському кладовищі.

Група керівників побувала на АвтоКрАЗі, де поклала квіти до меморіальної дошки на будинку заводоуправління, молодь організувала почесну варту біля барельєфа на початку вулиці імені Івана Приходька.

kraz

kraz

А до музею історії КВБЗ, де також розташована меморіальна дошка, прийшли члени родини Приходьків, керівники ПАТ «КВБЗ». Вони поклали квіти, вклонилися пам’яті батька, дідуся, колишнього директора, почесного кременчужанина. Лунали спогади.

sun

sun

usi

usi

golova prav

golova prav

Іван Митрофанович Приходько народився в 1910 році у багатодітній сім'ї робітника соляного рудника на Донбасі. Закінчив профтехшколу, індустріальний технікум, Ленінградський політехнічний інститут. У 1936 році його направили на Ленінградський завод № 174, де тривала підготовка виробництва нового танка Т-50.

22 червня 1941 року завод перейшов на військовий стан. Незабаром отримали наказ про евакуацію. Ленінградський завод № 174 відправили до Оренбурга. У січні 1942 року Іван Митрофанович очолив управління капітального будівництва. А 8 березня 1942 року нова евакуація - на Омський паровозо-вагоноремонтний завод, де тривало налагоджування випуску наднового середнього танка Т-34.

За активної й безпосередньої участі І.М. Приходька були зведені та введені в експлуатацію ковальський, радіаторний цехи, кілька мартенівських печей, в яких варили сталь для танкових башт.

У жовтні 1942 року в родині Приходьків народився перший син - Володимир. У липні 1945-ого - другий син, Юрій. У січні 1946 року сім’я повернулася до Ленінграда, Іван Приходько працював заступником директора з капітального будівництва на заводі № 174.

У 1947 році Івана Митрофановича призначили директором Крюківського вагонобудівного заводу. За 13 років роботи на чолі колективу було зроблено дуже багато: відновлені після війни цехи, налагоджено виробництво нових видів вагонів, створені зразки й розпочато серійний випуск інженерних переправно-десантних машин-амфібій. У Крюкові побудовані цілі житлові мікрорайони, друга лікарня, парк із літнім кінотеатром, стадіон із палацом фізкультури, профілакторій, школа № 23, дитячий садок та інші соціальні об’єкти, які й досі служать людям.

У 1960 році І.М. Приходька як досвідченого керівника призначили директором Кременчуцького автомобільного заводу. 16 літ він очолював підприємство. За ці роки в десять разів зросли виробничі площі, випуск автомобілів досяг понад 20 тисяч штук на рік, колектив налічував 18 тисяч чоловік. Цілі житлові мікрорайони з п’яти- й дев’ятиповерхових будинків побудували в районі автозаводу на вулицях Московській, Київській, Олега Кошового та інших. Поруч - школи, дитячі садки, поліклініка, стадіон.

Іван Митрофанович Приходько - депутат Верховної Ради двох скликань, Герой Соціалістичної праці. Нагороджений орденами та медалями. Його ім’ям названа вулиця в Кременчуці, він - почесний громадянин міста. Встановлено барельєфи на одному з будинків вулиці Івана Приходька, на будівлях заводоуправління АвтоКрАЗу, музею історії КВБЗ.

z veteranami

z veteranami

face to face

face to face

barel

barel

 

Прочитано 674 разів