Понеділок, 15 лютого 2021 13:42

НЕ зроблено в Україні

priviu

priviu
Саме такою стала тема випуску телепередачі «Свобода слова Савіка Шустера», що вийшла у прямий ефір минулої п’ятниці, 12 лютого 2021 року, на телеканалі «Україна». Перша частина ефіру була присвячена майбутній вакцинації від коронавірусу. Нарешті, після двох годин дебатів, перейшли до заявлених питань щодо підтримки вітчизняних виробників.

 - Чому багатомільйонні тендери дістаються іноземним компаніям, а не українським?

- Чи підтримує влада українських виробників?

Гостями студії стали:

Ігор Петрашко, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Міхеіл Саакашвілі, голова Виконавчого комітету реформ; Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України (2016-2019); Олександр Данилюк, міністр фінансів України (2016-2018); Юрій Бойко, співголова фракції партії «Опозиційна платформа «За життя»; Олег Ляшко, лідер «Радикальної партії»; Андрій Садовий, міський голова Львова; Ігор Терехов, в.о. міського голови Харкова, секретар Харківської міської ради; Дмитро Олійник, голова Федерації роботодавців України; Володимир Приходько, голова наглядової ради, президент ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод».

Савік Шустер наголосив, що один із перших указів, який через п’ять днів після інаугурації підписав президент США Джо Байден, надає пріоритет товарам саме американського виробництва. За дотриманням цього при проведенні тендерів стежитиме спеціально створений офіс.

А що ж в Україні? Було показано журналістське розслідування: чому ж львівському «Електрону» не вдалося виграти тендер на постачання автобусів для міста? І чому в харківському тендері на постачання поїздів метрополітену перевагу мерія Харкова віддає китайській компанії, а не Крюківському вагонобудівному заводу, вітчизняному постачальнику продукції для метрополітенів?

Далі виступили Ігор Петрашко, Міхеіл Саакашвілі та інші. Слово надали Ігорю Терехову, який заявив, що для нього у справі закупки 8 поїздів метрополітену найважливіші інтереси Харкова, а не Кременчука. Він повторив при цьому, що китайська фірма виграла за всіма показниками, давши трохи нижчу ціну – на 1 млн євро. Затим почав розхвалювати рівень якості та гарантійні зобов’язання китайської компанії. Мовляв, Кременчук не може тут конкурувати, бо КВБЗ не вкладав кошти у розвиток виробництва.

Prixodko3232

Prixodko3232

Це несправедливо і не відповідає дійсності! Ведучий запитав у Володимира Приходька:

- Що треба зробити, аби ви стали конкурентними?

- Я можу тільки поспівчувати пану Терехову, - сказав Володимир Іванович. – Йому вкрай погано підготували матеріали для виступу. При всій повазі, змушений сказати, що справа виглядає з точністю до навпаки. Вартість експлуатації у китайських виробників у 7,5 раза вища ніж в українських. Тож уже за один рік експлуатації різниця в ціні знівелюється, а за 40 років, а саме стільки має працювати поїзд метро, харківська мерія переплатить китайському постачальнику 43,5 млн євро. Це майже стільки, як увесь бюджет закупівлі 8 поїздів метро – 45 млн. євро.
Сьогодні ми вкотре констатуємо факт, що має місце грубе порушення тендерних умов, які склав саме тендерний комітет Харківського метрополітену. І підбиваючи підсумки тендеру, він врахував лише ціновий критерій, а решту – ні. Результат відображає лише ціну, а не вартість життєвого циклу, до якого входить як ціна постачання, так і вартість обслуговування.

Говорити про рівень китайської продукції вважаю для себе неетичним. Знаю лише одне: в Україні працюють близько 170 вагонів метрополітену (в Києві та Харкові), яких торкнулися руки крюківських вагонобудівників. Це значний досвід експлуатації, який ми маємо вже сьогодні. А жодного китайського поїзда на території України, а також Білорусі, Росії, немає. А українські складають значний відсоток рухомого складу.

Врешті-решт, і це найголовніше, я хотів би оцінити саму роботу з організації тендерної політики. Ми говоримо: закупівлі тривають за рахунок Європейського інвестиційного банку. А банк дозволяє надавати преференції у розмірі 15 відсотків вітчизняному виробнику, який має локалізацію понад 20 відсотків. У Одесі саме так і вчинили при проведенні тендеру на закупівлю комунальної техніки. То чому ж Харківська чи Львівська мерії не застосували цю преференцію? Це легко можна було зробити.

Дмитро Олійник, коли йому надали слово, наголосив, що потрібно керуватися просто розумною політикою держави. І підприємства, виробники самі все зможуть, коли їм не будуть заважати. І продемонстрував карту Європи, на якій відображена ситуація з експортною підтримкою. Україна - чорна пляма на цій карті підтримки експорту. Його сьогодні немає.

Законопроект 3739 про локалізацію – та ж сама чорна пляма. В усіх країн є й застосовуються інструменти підтримки вітчизняних виробників, в Україні цього немає.

Більш детальну і повну інформацію ви отримаєте, якщо передивитеся запис прямого ефіру, який можна знайти за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=kOU4hW8bhuE

На жаль, обговорення теми тривало недовго – лише близько 45 хвилин. Сподіваємося «Свобода слова» повернеться до цієї дуже важливої проблеми про подальшу долю економіки України та багатьох українців.

 

Прочитано 791 разів