Понеділок, 25 січня 2021 17:54

Аварія, що могла залишити мікрорайон Раківка та ПАТ «КВБЗ» без тепла до весни

TETS
TETS
22 січня поточного року о 9-00 черговий персонал теплоелектроцеху ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод»  виявив, що триває значна втрата води у трубопроводі – близько 40 кубічних метрів на годину. Це насторожило фахівців. Зателефонували в КП «Теплоенерго», попередили про можливу аварію. Водночас розпочали пошук у себе.
 
Незабаром виявилося, що протікає у тепловій камері 1/6 на підвальному трубопроводі діаметром 300 мм мережі, якою опікується «Теплоенерго». Система трубопроводів на Раківці влаштована так, що цей великий мікрорайон поділений на ділянки. Тобто, можна перекрити аварійну і займатися ремонтом, а інші працюватимуть у звичайному режимі. На прохання комунальників на КВБЗ зменшили тиск у мережі. Однак виявилося, що засувки не здатні повністю відсікти подачу теплоносія та втримати тиск системи теплозабезпечення. Адже «Теплоенерго» не подбало про їх планово-попереджувальні ремонти, підготовку до роботи в осінньо-зимовий період.
 
Комунальники просили  негайно  припинити подачу теплоносія на весь мікрорайон для можливості виконання робіт із ліквідації аварії. Цю інформацію було оперативно передано керівництву КВБЗ й прийнято рішення про повну зупинку теплогенеруючого обладнання теплоелектроцеху ПАТ «КВБЗ» до усунення пориву на трубопроводі. На щастя, від найгірших наслідків аварії врятувало значне потепління.
 
Це безпрецедентний випадок! Навіть старожили не пам’ятають за останні кілька десятиріч випадку, щоб взимку довелося зупиняти теплоелектроцех КВБЗ. Аварія за своїми масштабами могла призвести до техногенної катастрофи місцевого рівня.
 
Роботи з ліквідації протікання завершили лише о 19.45, після чого завод одразу розпочав заповнення теплової мережі. О 21.10  циркуляцію теплоносія в ній повністю відновили, а о 21.35 запрацювало теплогенеруюче обладнання, тож теплоносій на мікрорайон теплоелектроцех ПАТ «КВБЗ» подав  близько 22 години. Ліквідація аварії тривала понад 12 годин.
 
Але через значні втрати теплоносія із системи через протікання трубопроводу до систем опалення житлових будинків потрапило повітря.  Тож працівникам комунальних служб довелося ще протягом кількох діб виконувати роботи з відновлення теплозабезпечення деяких будинків мікрорайону.
house Rakovka
house Rakovka
Аварія на тепловій мережі через втрату великої кількості очищеної та хімічно підготовленої води призвела до значних незворотних фінансових втрат ПАТ «КВБЗ». Але це лише крапля у порівнянні з можливими втратами підприємства та мешканців мікрорайону, якби аварія сталася за температури повітря  15-20 градусів морозу (який був лише кілька днів тому). Страшно навіть уявити!
 
На думку спадає Алчевськ 2006 року, в якому аварія на системі опалення трапилася також 22 січня й призвела до заморожування більшості будинків. Такий собі збіг... У такому випадку повна зупинка системи опалення та теплогенеруючого обладнання могла би призвести до неможливості її повторного запуску. А це, в свою чергу, за ланцюговою реакцією призвело б до часткового розмороження системи опалення й  витрачання мільйонів гривень на ліквідацію наслідків.
 
Як бачимо, міські комунальні служби продемонстрували неготовність і неспроможність належним чином контролювати ситуацію. Вони ліквідували порив і пішли. А в багатьох будинках ТОВ «Місто для людей» та ОСББ почали тільки зранку 23 січня та протягом наступних днів перейматися тим, щоб ліквідувати повітряні пробки і забезпечити подачу тепла в усі квартири.
 
У місті сталася надзвичайна ситуація. У таких випадках створюється спеціальна комісія, штаб, які керують діями організацій, координують роботу. І керівник цього штабу не мав права покидати мікрорайон, поки  кожен багатоповерховий будинок не відзвітує про те, що подачу тепла в оселі поновлено. 
 
Керівництву міста та комунальних служб слід подякувати погоді та фахівцям КВБЗ, які оперативно спрацювали у надзвичайній ситуації. Аварія, що виникла 22 січня 2021 року на теплопостачальних мережах, має змусити міських чиновників вкотре замислитися про стан мереж міста та нагадати, що для безаварійної роботи систем життєзабезпечення варто вчасно виконувати їх поточні та капітальні ремонти.
 
Ми вважаємо, що цей випадок має стати уроком для всіх нас. Пропонуємо розглянути ситуацію, що виникла, на засіданні міськвиконкому. Дати оцінку діям фахівців, розставити акценти та підготувати відповідний документ, який регламентуватиме дії відповідальних осіб під час надзвичайних ситуацій у місті.
 
Прочитано 869 разів