Вівторок, 12 січня 2021 12:51

Допомога під час локдауну: за використання коштів відповідає ПАТ «КВБЗ»

kvsz logo

kvsz logo
Локдаун – малозрозуміле слово, але воно означає ситуацію, яка стала нашою реальністю на два тижні січня 2021 року. Дев’ять днів – 72 години робочого часу – ми не працюємо. Тривають обмежувальні протиепідемічні заходи. Згідно з рішенням уряду, за цей період виплачується компенсація з державного бюджету. Ми, тобто колектив ПАТ «КВБЗ», стикнулися з таким уперше. Тож, як показує практика, у деяких працівників виникають питання. Спробуємо розібратися.

 У грудні 2020 року цій темі були присвячені два накази голови правління, узгоджені з головою профкому. А саме - № 364 «Про скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів з 8 по 24 січня 2021 року (включно)». А також - № 372 «Про виплату одноразової матеріальної допомоги працівникам ПАТ «КВБЗ».

Детальніше поговоримо про виплату одноразової матеріальної допомоги. Постановою Кабінету Міністрів України № 1231 від 9 грудня 2020 року затверджений «Порядок надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, розрахунку її розміру, стягнення, повернення невикористаної її суми».

ПАТ «КВБЗ» подав до Центру зайнятості документи на отримання матеріальної допомоги працівниками підприємства. А надається вона, якщо суб’єкти господарювання вимушено скоротили тривалість передбаченого законодавством робочого часу через запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів.

Далі у наказі № 372 із посиланням на вищеназвану постанову кабміну йде роз’яснення: одноразова матеріальна допомога виплачується найманому працівникові, який на момент її отримання перебуває у трудових відносинах із суб’єктом господарювання.

Однак є й винятки. Одноразова допомога не надається:

     - якщо на дату звернення роботодавцем сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування менш ніж за усі місяці III кварталу 2020 року;
     - якщо найманий працівник трудиться у роботодавця за сумісництвом.

Розмір одноразової матеріальної допомоги теж визначається вказаною постановою. Він нараховується пропорційно до робочого часу, який ми перебуваємо в локдауні, та не може перевищувати 8 тис. грн на одного працівника.

Кожному трудівнику розмір компенсації розраховується індивідуально. Отже, розмір допомоги ще до її отримання у грудні минулого року міг вирахувати кожен. Беремо суму нарахованої заробітної плати за всі місяці III кварталу 2020 року, ділимо на кількість нормативних робочих годин за цей же період – 520. А затим умножаємо на кількість годин локдауну – 72.

Складність полягала в тому, що виплати здійснено наперед – у грудні 2020 року, до настання часу локдауну. Тож якщо ще до того робочий час найманого працівника не скорочено або скорочено у менших обсягах ніж заплановано, найманого працівника звільнено або він пішов на лікарняний чи у відпустку, то суму матеріальної допомоги доведеться повернути у повному розмірі на рахунок Центру зайнятості протягом 30 календарних днів.

Якщо ж працівника звільнено, він пішов на лікарняний чи у відпустку під час локдауну, то частина невикористаної матеріальної допомоги теж повертається. Вирахувати її нескладно: розмір отриманої допомоги ділиться на кількість годин локдауну (72) та помножується на кількість годин фактично скороченого робочого часу.

У наказі зазначено, що Центр зайнятості контролює цільове використання коштів. І відповідні перевірки можуть тривати протягом 180 днів (півроку) після виплати допомоги суб’єкту господарювання. Під час їх проведення завод має надати оригінали наказу про скорочення тривалості робочого часу, відомості про найманих працівників, платіжні відомості, табелі обліку робочого часу під час локдауну. Тобто, за використання коштів відповідає ПАТ «КВБЗ».

Тож для обліку нарахування допомоги введено окремий вид оплати – 203. Складено графіки роботи у січні, здійснюється контроль за їх дотриманням.

У понеділок, 11 січня, відбулася розмова із заступником начальника відділу праці та заробітної плати Оксаною ТІХОНОВОЮ.

- Оксано Вікторівно, як тривають перші дні локдауну, які виникають запитання у працівників?

- Запитання виникають, якщо з тих чи інших причин працівнику не нараховано одноразову матеріальну допомогу. Спробую пояснити на конкретних прикладах. Так, згідно із постановою Кабінету Міністрів України немає підстав для нарахування допомоги жінкам, які у третьому кварталі 2020 року і пізніше повернулися на працю з декретної відпустки, бо поки вони не працювали, за них не сплачувався єдиний внесок на соціальне страхування.

Те ж стосується й мобілізованих та тих, хто на поточний момент проходять строкову службу в лавах Збройних сил України. Згідно із законодавством, вони отримують від підприємства середню заробітну плату під час проходження служби, проте на час локдауну не працюють.

Так само – і щодо тих працівників, які нещодавно влаштувалися на роботу і не працювали повністю протягом третього кварталу 2020 року.
Є випадки, коли люди перейшли з ТОВ «Інструментальний завод» до ПАТ «КВБЗ». І хоч вони працювали на попередньому місці роботи протягом усього третього кварталу, але не мають права на допомогу. Фактично на попередньому місці роботи на момент подачі документів про одноразову допомогу вони вже не працювали, а на новому – не трудилися у третьому кварталі 2020 року.

Якщо з якихось причин люди брали відпустки за власний рахунок або їх лікарняний тривав цілий місяць протягом третього кварталу 2020 року, то вони теж не мають права на виплату під час локдауну.

Виплату одноразової матеріальної допомоги проведено шляхом переказу коштів на зарплатні банківські картки (згідно з Порядком). Ті, хто не захотів оформити таку картку, теж не отримає допомогу. Є також випадки, коли люди не змогли швидко оформити картку, бо закінчився строк дії паспорту. Ось так усе пов’язано.

Слід додати, що сума одноразової матеріальної допомоги не оподатковується і не враховується до розрахунку середньої заробітної плати. Ще раз звертаємо увагу на те, що допомога виплачується Центром зайнятості, тобто з Державного бюджету України, тож ми маємо чітко дотримуватися усіх встановлених правил.

Прочитано 2087 разів