Вівторок, 22 грудня 2020 13:28

Чи настане 24 грудня льодовиковий період для Раківки?

do gazu

do gazu
Як відомо, теплоносієм та гарячою водою мікрорайон Раківка забезпечує Крюківський вагонобудівний завод. Виробляють їх на заводській теплоелектроцентралі, використовуючи закуплений у ДК «Нафтогаз України» газ. Доставляють тепло і гарячу воду до помешкань містян мережами комунального підприємства «Теплоенерго», і оплату споживачі здійснюють саме на його рахунки. Комунальне підприємство має вчасно розрахуватися з ПАТ «КВБЗ» за спожитий теплоносій.

Але протягом багатьох років не робить цього або, якщо й робить, то досить неохоче і часто за рахунок фінансової допомоги з міського бюджету, одним із основних наповнювачів якого, до речі, є КВБЗ. Протягом близько останніх десяти років питання, чи буде взимку Раківка з теплом, гостро постає наприкінці осені. І щоразу керівництво вагонобудівного заводу йде на поступки чиновникам заради затишку в оселях містян, незважаючи на багатомільйонний борг Теплоенерго, погоджуючи нові графіки його погашення й укладаючи додаткові угоди з комунальним підприємством та мерією. І так із року в рік.

У результаті маємо на сьогодні багатомільйонний борг Теплоенерго перед КВБЗ за спожиту теплову енергію. І відповідно борг КВБЗ перед оператором газорозподільних мереж ПрАТ «Кременчукгаз» за розподіл комунально-побутового газу, що використовується винятково для виробництва теплової енергії для реалізації КП «Теплоенерго». 15 грудня керівництво ПАТ «КВБЗ» на свій страх і ризик не надало доступу на територію підприємства представникам оператора ГРМ. Згідно з листом-попередженням, вони знову з’являться на прохідній 24 грудня. Наслідком цього візиту може стати перекриття газопостачання до ТЕЦ КВБЗ і припинення теплопостачання на Раківку. І це посеред опалювального періоду, узимку.

AN1A1074

AN1A1074

ПАТ «КВБЗ» своєчасно й у повному обсязі виконує свої зобов’язання щодо оплати послуг розподілу газу для власних потреб. А от розрахунки за послуги розподілу газу для виробництва теплової енергії для забезпечення мікрорайону Раківка, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №792 від 30.09.2015 року, має здійснювати КП «Теплоенерго» шляхом проведення грошових коштів по рахунках зі спеціальним призначенням (спецрахунки).

Головні спеціалісти містоутворюючого підприємства, яке переживає зараз кризовий період, переконані, що розв’язання проблеми лежить на поверхні: Теплоенерго розраховується за спожитий теплоносій із КВБЗ, останній у свою чергу погашає борги перед Кременчукгазом та Нафтогазом України – і ніякого колапсу, 30-тисячний мікрорайон живе і працює у звичному режимі.

Щоб сприяти розв’язанню даної проблеми, депутат міськради Олександр Плескун під час другої сесії Кременчуцької міської ради восьмого скликання, що відбулася 22 грудня, звернувся до міського голови та своїх колег у залі з депутатським запитом.

Він зазначив: «На даний момент є велика загроза припинення теплопостачання житлових приміщень мешканців мікрорайону внаслідок відсутності розрахунків КП «Теплоенерго» (надалі – КП «ТЕ») за отриманий теплоносій від ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод».

У червні 2020 року між ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» (надалі – ПАТ «КВБЗ») та КП «ТЕ» було підписано графік проведення розрахунків за спожите тепло на загальну суму 30 400 000, 00 грн на період з травня 2020 по грудень 2020 року. Даний графік було погоджено міською владою в особі міського голови як гаранта виконання взятих зобов’язань комунального підприємства. Але графік зі сторони КП «ТЕ» міської влади не виконується, борг перед ПАТ «КВБЗ» збільшився та складає вже 42 208 363, 31 грн.

17.12.2020 року на адресу ПАТ «КВБЗ» надійшло повідомлення від ПрАТ «Кременчукгаз» №287 з вимогою припинити газоспоживання і підготувати до пломбування з 24.12.2020 року газоспоживне обладнання, у зв’язку з борговими зобов’язаннями підприємства на суму 1 167 027, 22 грн. 

Таким чином, ПАТ «КВБЗ» не матиме можливості отримувати побутовий газ від НАК «Нафтогаз України», починаючи з 24.12.20 р., що призведе до техногенної катастрофи на мікрорайоні Раківка внаслідок неможливості підприємства здійснювати виробництво теплової енергії.

Мешканці мікрорайону Раківка стають заручниками ситуації, що виникла внаслідок невиконання комунальним підприємством та міською владою взятих зобов’язань перед ПАТ «КВБЗ».

Враховуючи викладене, я як депутат Кременчуцької міської ради, щоб не допустити катастрофічних наслідків, що можуть виникнути у громади мікрорайону внаслідок відключення опалення (фактичного руйнування системи опалення та нанесення мільйонних збитків для бюджету міста) вимагаю найшвидшого вирішення питання розрахунків з ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» відповідно до взятих міською владою зобов’язань (КП «ТЕ») та не допущення припинення постачання опалення мешканцям мікрорайону Раківка».

Запит підтримано, чекаємо реальних дій у напрямі розв’язання проблеми.

Прочитано 455 разів