П'ятниця, 05 червня 2020 15:25

Харків стимулює китайську економіку

MetroHarkiv 1

MetroHarkiv 1
Зовсім недавно - 27 травня 2020 року уряд затвердив «Програму стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19». Буквально в той же день стає відомо, як тендерний комітет Харківського метрополітену «виконує» цю програму.

Минулого року Харківський метрополітен оголосив тендер на закупівлю 8 нових 5-вагонних поїздів метро на 45 млн євро. Джерело фінансування - кредитні кошти Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Але під час закупівлі по імпорту Харкову доведеться заплатити додатково понад 25% від цієї суми податків і зборів (ПДВ, розмитнення) з харківського міського бюджету (гроші платників податків).

Заявки на участь у тендері подали: український виробник - ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ)» і китайська компанія CRRC.

Трохи інформації про учасників:

- український - це той самий КВБЗ, де створена галузь вітчизняного метровагонобудування;
- той самий, який поставив Київському метрополітену 6 п'ятивагонних поїздів (30 вагонів), Харківському - один поїзд з асинхронним тяговим приводом;
- який здійснив міжнародний українсько-японський проект з глибокої модернізації 135 вагонів Київського метрополітену за японські гроші - «зелені інвестиції». Вся ця техніка успішно працює.

Китайська компанія CRRC і китайські потяги:

- за інформацією з відкритих джерел, у березні 2020 року стало відомо, що в Бостоні виведено з експлуатації всі нові поїзди метро, що поставила CRRC, через серйозні проблеми з безпекою - несправність балок під вагонами, був випадок сходу поїзда з рейок;

- у лютому 2018 року стало відомо, що Філіппіни повернули 48 поїздів метро китайській державній фірмі та вимагали повернення грошей;

- у жовтні 2019 року стало відомо, що затримується робота CRRC над новими поїздами для Мельбурна - виникли серйозні питання щодо якості вагонів і обіцяної, але не виконаної локалізації;

- у 2016 році 26 поїздів MRT китайського виробництва Сінгапур відправив назад для усунення дефектів - тріщини в конструкції кузова.

Повернемося до нашої української дійсності. 27 травня поточного року КВБЗ отримано повідомлення про рішення тендерного комітету Харківського метрополітену присудити перемогу в тендері на 8 поїздів китайській компанії CRRC з різницею у ціні менше одного відсотка!

Що відбувається? Чому в усьому світі уряди (і Китай не виняток) реалізують програми з фінансової підтримки своїх виробників, читай - свого народу. І тільки Україна продовжує субсидувати зарубіжні компанії шкодячи власній економіці?

Із 19 квітня 2020 року набула чинності нова редакція Закону України «Про державні закупівлі», в якому змінено підхід до оцінки предмета закупівлі, з'явилася реальна можливість локалізації виробництва складної техніки в Україні. Повторимося: закупівля 8 поїздів для Харкова фінансується за кошти Європейського інвестиційного банку.

Правилами банку, ухваленими і опублікованими на сайті ЄІБ ще в 2017 році, передбачено, що позичальники можуть надавати 15% преференції (переваги) місцевому постачальнику товарів. Тобто для продукту, виробленого в країні-покупцеві. Для національного виробника, який забезпечує мінімум 30% локалізації. Пропозицію щодо такої преференції в умови тендеру прописує покупець. У нашому випадку - Харківський метрополітен, мерія Харкова.

MetroHarkiv 2

MetroHarkiv 2

MetroHarkiv 3

MetroHarkiv 3

Чому ж тоді в Одесі, де оголосили тендер на закупівлю трамваїв за кошти того ж банку - ЄІБ, передбачили преференцію 15% для вітчизняного виробника, а в Харкові інший підхід?

Під час таких великих закупівлях складної дорогої техніки тривалого терміну експлуатації необхідно брати до уваги розрахунки, в яких враховано не тільки ціну на момент закупівлі 8 поїздів метро, а й витрати на експлуатацію та технічне обслуговування в подальшому, протягом всього життєвого циклу.

Так ось: вже через рік нібито зекономлений під час закупівлі китайських поїздів один мільйон євро покриється, якщо взяти вітчизняні потяги метро, в результаті більш дешевого технічного обслуговування. А в подальшому пропозиція КВБЗ стає набагато вигіднішою. За період експлуатації поїздів - 40 років - сукупні експлуатаційні витрати у китайської CRRC сягнуть 53 млн євро. Тобто перевищать ціну закупівлі. У КВБЗ вони складуть 9,8 млн євро. Тобто різниця - 43 млн. Ще 8 нових поїздів можна було б купити.

Витрати на утримання рухомого складу КВБЗ набагато нижчі, тому що виробник поруч, нижче вартість праці, є готові технології, є своя сервісна база для обслуговування та ремонту. У підсумку виходить зниження вартості обслуговування у 6,38 рази на 1 км пробігу.

Чим же так сподобався харків'янам китайський виробник? Хотілося б почути чесну відповідь на це питання міського голови Харкова, генерального директора Харківського метрополітену. Чи повідомили вони про «дбайливе» витрачання позикових грошей Прем'єр-міністру, міністру інфраструктури, міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства?

MetroHarkiv 4

MetroHarkiv 4

У період економічних втрат від пандемії коронавируса, зростання безробіття на тлі спаду виробництва тендерний комітет має намір залишити 6 тисяч працівників Крюківського вагонобудівного заводу і 30 великих підприємств-субпідрядників по всій країні без замовлення, без роботи. У тому числі і такі відомі харківські колективи, як «Комунар», «ПРОМДИЗЕЛЬ», «ЛОТ», «Ірбіс», «Хартрон-експрес», які поставляють КВБЗ електроніку, системи безпеки, склопластик й інші комплектуючі. Харків'яни, ви вже відчуваєте «турботу» вашої мерії про завантаженість підприємств і збереження робочих місць? Кременчужани її вже відчули.

Поки що Харків направляє гроші, що за будь-яких умов віддавати платникам податків, на розвиток і процвітання китайської економіки? І це все на тлі розмов про те, що Кабінет Міністрів повинен створювати нові робочі місця в Україні. Оплески.

Прочитано 2969 разів