Вівторок, 24 березня 2020 14:57

Іспанський прапор на КВБЗ та інтерв’ю про відродження промисловості України

Pilar 2

Pilar 2
«Добрий день, вас турбує Pilar Bonet (Пілар Бонет), спеціальний кореспондент іспанської газeта «El Pais» («Країна») в Україні та в пострадянському просторі, багато років працюю у вас.

Моя газета готувати спеціальний номер по Україні, я хотіла відвідати ваше підприємство і поговорити з вашим директором Приходько Володимир Іванович про вашу роботу, перспективи і бажанні в контексті української промисловості. Можу бути у вас разом з фотографом. Буду вам вдячна якщо відповісте на моє прохання.

До відома, я пишу також передові статті моєї газети на теми пов’язані з Україною. Я є та, яка пише для El Pais, найбільшої газета іспанською мовою.

Діакую. P.Bonet. Вибачте за граматичні помилки в тексті». Ось такий лист надійшов, так би мовити, в один прекрасний день на електронну адресу відділу засобів масової інформації ПАТ «КВБЗ».

Потім ми кілька разів зв’язувалися з Пілар Бонет телефоном, вона надіслала запитання для інтерв’ю. Потрібно було знайти час у щільному графіку Володимира Івановича для цієї зустрічі. Але, врешті-решт, вона відбулася.

У день приїзду Пілар, я попросила вивісити на флагштоку біля головного заводського офісу національний прапор Іспанії. Така вже у нас традиція: коли на підприємство прибувають закордонні гості, то прапор їх країни вивішується поряд із національним прапором України та корпоративним прапором ПАТ «КВБЗ».

Ми вийшли з машини, і я сказала Пілар Бонет, що прапор Іспанії вивішений на честь її прибуття. Неможливо передати словами реакцію нашої гості.

– Мені доводилося бувати в різних країнах і багато чого побачити, - сказала вона. - Але такого урочистого прийому ще не було!

Ми попросили фотографа зафіксувати цей момент. Як на замовлення світило яскраве сонце, і легкий вітерець розправляв червоно-жовте полотнище гарячої Іспанії на тлі яскраво-синього українського неба.

Пройшли на третій поверх у зал для нарад і зустрічей. Володимир Іванович увійшов з невеликою текою для документів у руках. Але так і не відкрив її. Усе пішло так, як і хотіла Пілар. Без краваток у прямому і переносному сенсі. Це була просто розмова. Відверта, жива, легка, не дивлячись на те, що деякі питання були досить гострими і проблемними.

Pilar 3

Pilar 3

Pilar 8

Pilar 8

Пілар Бонет ніяк не могла зрозуміти, чому в Україні, яка так потребує нових поїздів і вагонів, їх не купують у вітчизняного виробника.

– Я подорожую Україною, бачу ці поїзди, знаю їх стан не з чуток, – гаряче говорила вона. – Є державна програма закупівлі вагонів?

– Програми немає, тільки проект. І то в ньому більше гасел, ніж конкретних цифр і справ, – відповідав Володимир Іванович.

Говорили про виконання домовленостей про закупівлю 90 пасажирських вагонів і 3 дизель-поїздів, досягнутих під час візиту на КВБЗ Президента України Володимира Зеленського. Про падіння ринку вантажних вагонів, про те, що Укрзалізниця хотіла позбавити нас права на ремонт старих пасажирських вагонів.

Пілар Бонет добре готувалася до цієї зустрічі, вона знала про всі останні події навколо КВБЗ, про наші проблеми. Втім, вони стосуються всього машинобудування або навіть ширше - промисловості України в цілому.

– Які потрібні реальні заходи, щоб відродити промисловість України?, – запитала журналістка.

– Перейти від розмов до дій по захисту національного товаровиробника. Взяти за основу досвід США, Китаю, країн Євросоюзу в цих питаннях. Створити в країні вертикаль управління промисловістю. Якщо представники нинішньої влади хочуть залишитися при владі, вони повинні зробити ці кроки, - упевнено відповідав Володимир Приходько.

Він також говорив, що Президент України на зустрічі в Полтаві звернувся до досвідчених господарників, промисловців з проханням надати пропозиції щодо проведення майбутніх виборів до місцевих рад, щодо розвитку економіки області та України. І КВБЗ уже багато робить у цьому напрямку, співпрацюючи з Федерацією роботодавців України, виступаючи в провідних українських ЗМІ, веде активний діалог в Кабінеті Міністрів.

Ось таким було це інтерв’ю.

– Ви така обізнана людина, ви – брила в плані досвіду роботи в промисловості. Вам треба писати мемуари, – резюмувала Пілар.

Володимир Іванович посміхнувся:
– Дещо пишемо.

Подарував журналістці значок, випущений до 150-річчя КВБЗ. А мені доручив передати їй ще й книги.

Потім була екскурсія заводом. Пілар Бонет, фотограф з Києва Олександр Клименко, наш фотограф Юрій Язовцев. Побували в півскатно-візковому, де показав виробництво на дільниці з виготовлення ходових частин для транспорту соціального призначення, іспанські верстати, що тут працюють, начальник цеху Віталій Пінчук.

Pilar 5

Pilar 5

Pilar 6

Pilar 6

Відвідали складально-зварювальний цех корпусу пасажирського вагонобудування. Вагони RIC, вагон-ресторан, серійні пасажирські вагони показав нам заступник начальника корпусу Олександр Мец.

Pilar 7

Pilar 7

Заїхали до нас у прес-службу.

– А тепер прийміть у подарунок наші мемуари, – я поклала перед Пілар дві книги:«Директор Іван Приходько» і «Нехай летять країною поїзди».

Вона відразу ж почала гортати книгу про Івана Митрофановича. Миттєво оцінила старовинні фото, які несуть дух епохи, говорять про людей без слів.

Ми попрощалися як добрі друзі. Пілар обіцяла надіслати нам переклад своєї статті про Україну і КВБЗ. А ще вона зізналася, що зробила правильний вибір, вирішивши відвідати саме Крюківський вагонобудівний, щоб знайти яскравий і живий приклад того, як можуть працювати люди для своєї країни.

Pilar 4

Pilar 4

Ганна Кудіярова

Прочитано 738 разів