П'ятниця, 06 березня 2020 15:51

Володимир Зеленський відвідав КВБЗ і пообіцяв закупити протягом поточного року 3 дизель-поїзди та 90 пасажирських вагонів

Сьогодні, 6 березня 2020 року, Президент України Володимир Зеленський відвідав ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» у Кременчуці. Разом із ним на підприємство приїхали міністр інфраструктури Владислав Криклій, керівники області, Укрзалізниці. Їх приймали голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ» Володимир Приходько, голова правління Максим Крамаренко.

 

Учора вся Україна була свідком того, як під час зустрічі з промисловцями і підприємцями у Полтаві Володимир Зеленський прийняв пропозицію Володимира Приходька приїхати на підприємство, відоме як виробник вантажних та пасажирських вагонів, дизель- та електропоїздів, поїздів метро та ескалаторів. Але останнім часом має проблеми через те, що Укрзалізниця не бажає забирати замовлену і виготовлену для неї, згідно з чинним договором, продукцію, є й інші питання. 

Гості оглянули виробництво, побували у проєктно-конструкторському підрозділі КВБЗ, пройшлися готовими пасажирськими вагонами, оглянули їх інтер’єри. А затим відбулася розмова із заводчанами, які зібралися у корпусі пасажирського вагонобудування. Президент України зазначив, що завод у гарному стані. Наголосив, що має намір ввести посаду віце-прем’єра з промисловості та торгівлі. А також створити міністерство промислової політики, бо воно потрібне задля розвитку промисловості.

Президент Володимир Зеленський викликав до мікрофона міністра Владислава Криклія, щоб той розповів, які конкретні кроки буде зроблено найближчим часом, аби виправити ситуацію. Міністр обіцяв закупівлю 2-3 дизель-поїздів та близько 100 пасажирських вагонів поточного року. Тоді Президент уточнив: «Значить, ви придбаєте 3 дизель-поїзди та 90 вагонів». Обіцяв фінансування з державного бюджету. Нагадаємо, згідно із Законом України, закупівля транспорту соціального призначення й має фінансуватися з бюджету. Але до цього за всі роки незалежності України такого не було.

Необхідно вирішити й інші проблеми, зокрема щодо скарги УЗ до Антимонопольного комітету України на учасників самою ж залізницею й проведених ще 2018 року тендерів на закупівлю пасажирських вагонів і дизель-поїздів. А також щодо скарги УЗ до Міжнародної  організації всіх залізниць СНД з метою відібрати у КВБЗ право на капітально-відновлювальний ремонт старих пасажирських вагонів. Отже, є надія, що будемо із замовленнями, а також на потепління стосунків із нашим давнім стратегічним партнером – Укрзалізницею. Володимир Приходько коротко сказав, що у КВБЗ, підприємства з 150-річною історією, є чимало традицій. І одна з них – виконувати всі зобов’язання, особливо, якщо це стосується державних замовлень. Президент Зеленський привітав жінок вагонобудівного заводу, побажав  успіхів у праці. А затим відправився на Кременчуцький автомобільний завод - АвтоКрАЗ.

 

 

Прочитано 1900 разів