Понеділок, 11 листопада 2019 13:13

Відбулася звітно-виборна конференція профспілкової організації ПАТ «КВБЗ»

У середу, 6 листопада 2019 року, у заводському палаці культури відбулася звітно-виборна конференція профспілкової організації ПАТ «КВБЗ». У її роботі взяли участь обрані у підрозділах делегати, а також голова правління ПАТ «КВБЗ» Максим Крамаренко, голова обласної галузевої профспілки Валерій Пухай. Розглянуто 12 питань порядку денного.

Делегати заслухали звіт голови профкому Віталія Хилобоченка про роботу профкому за період з 6 листопада 2014-ого по 6 листопада 2019 року. Він зробив акцент на роботі комісій. Зокрема, організаційно-масова займається переговорами з роботодавцем з укладання колективного договору. Чотири роки, які були складними у діяльності колективу не проводили колдоговірні конференції, щороку продовжуючи дію існуючого колдоговору на новий період. І тим самим, наголосив доповідач, зберегли усі його положення, пільги, соціальні виплати. У 2018 році роботу з укладення колдоговору було поновлено.

Тривала розповідь про діяльність комісії з соціального страхування. Доповідач навів цифри: за звітні 5 років працівникам заводу було виплачено з фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності: по лікарняних – 38,4 млн. грн, по вагітності та пологах – 4,7 млн. грн.

Придбано 119 санаторно-курортних путівок. Оздоровлено в літніх оздоровчих центрах 1061 дитину працівників підприємства. Вартість цих путівок – 5,6 млн. грн, батьки сплатили - 972 тисячі.

Профком КВБЗ продовжує надавати допомогу при проведенні хірургічних операцій. За звітний період на це витрачено 3,7 млн грн.

Комісіями з трудових спорів та охорони праці і техніки безпеки теж, на думку доповідача, проведено велику роботу. Однак випадки травматизму трапляються. Аналіз свідчить, що у переважній більшості – це наслідок порушення трудової і виробничої дисципліни, технологічного процесу. У всіх випадках оформляються протоколи до Фонду соціального страхування для нарахування допомоги. У цехах є уповноважені з питань охорони праці. Члени комісії здійснюють контроль за видачею спецодягу, талонів на молоко.

Голова профкому розповів про роботу з ветеранами, які теж на обліку у профспілковій організації. Для них проводяться заходи, акції з надання допомоги. За звітний період по акціях милосердя витрачено 3,9 млн. грн.
Надавав профком допомогу і працівникам заводу, за 5 років – 8 млн. грн.

Що стосується діяльності культурно-масової комісії, то вона всім відома. Проводяться традиційні і ювілейні заходи, огляди самодіяльності, спортивні змагання. На це витрачено 3,9 млн грн, на екскурсії – 220 тис. грн.

Профком приділяє увагу заводській молоді. Для проведення молодіжних заходів з коштів профкому виділено 238 тис. грн.

Делегати заслухали звіт контрольно-ревізійної комісії, з яким виступила машиніст насосних установок корпусу вантажного вагонобудування Людмила Булах. Вона, зокрема, повідомила, що за звітний період перераховано 20 млн. грн профспілкових внесків. Ревізійна комісія перевірила, як їх витрачено і дійшла висновку, що порушень немає. Документи для профспілкових виплат, надання путівок та інших пільг оформлялися відповідно з положеннями. Заяви і скарги членів профспілки розглядалися вчасно.

Konferencia 2

Konferencia 2

Обговорення доповідей, відповіді на запитання

У обговоренні доповідей взяли участь провідний інженер управління якістю продукції Наталія Грицай, пресувальник термічного цеху Олег Кравченко, слюсар корпусу вантажного вагонобудування, голова цехкому Геннадій Остапець, старший електромонтер теплоелектроцеху, голова цехкому Оксана Павлова, механік енергосилового цеху Марина Савєльєва, голова ради ветеранів Віктор Семенов, молодіжний лідер інструментального заводу Ольга Гончар, голова обласної галузевої профспілки Валерій Пухай.

Представники колективів оцінили роботу профкому протягом звітного періоду як задовільну. Водночас як у виступах, так і в записках до президії порушили низку питань, вирішення яких прагнуть люди. Зокрема, йшлося про доставку працівників з віддалених районів міста та населених пунктів - Молодіжного, Світловодська, якість молока, яке видається працівникам зі шкідливими умовами праці, подальшу організацію рейсів автобуса до садового товариства «Вагонобудівник-2», пересування на велосипедах територією підприємства для тих служб, яким це необхідно, використання мобільних телефонів на роботі та інші.

На них відповіли Максим Крамаренко та Віталій Хилобоченко.
Щодо автобуса до дач, то голова правління озвучив наміри організувати рейси для заводчан і пенсіонерів підприємства і наступного року.

Внесено зміни у правила користування мобільними телефонами. Однак у цілому їх доведеться дотримуватися, адже ми працюємо на виробництві, слід дбати про техніку безпеки. Обмеження мобільного зв’язку на роботі – це світова практика.

Віталій Георгійович підкреслив, що всі питання будуть опрацьовані, частину з них планується вирішити при укладанні колективного договору.

Оплесками зустріли спілчани виступ Валерія Пухая, який вів мову про стан справ у профспілковому русі в Україні. Федерація профспілок нещодавно розглянула загрози у цьому напрямку: мають місце протидія діяльності профспілок, створення так званих «жовтих» профспілкових осередків, наступ на майно профспілок. Зокрема й наша обласна галузева рада профспілки веде боротьбу за будинок у центрі Полтави, який хочуть відібрати. «Загрози профспілковому руху, - сказав Валерій Пухай, - руйнують підприємства, спричиняють виїзд молоді за кордон». Він також підкреслив, що профорганізація КВБЗ традиційно одна з перших проводить звіти і вибори, що вона є однією з найкращих в області й не тільки. Закликав до соціального партнерства з роботодавцями, бо де є соціальна злагода – там є й виробничі показники. Пропонував активніше задіяти можливості профспілок при звертанні до органів влади.

Головою профкому знову став Віталій Хилобоченко

Роботу профкому за звітний період визнано задовільною. Звіт ревізійної комісії затверджено. Профком узагальнить зауваження і пропозиції, висловлені на конференції та складе заходи з їх виконання.

Затим відкритим голосуванням делегати обрали голову профкому на новий період. Ним знову став Віталій Хилобоченко. І недарма, адже його стаж на профспілковій роботі – 30 років. Очолює заводську профспілку – 24 роки.

Делегати затвердили список членів профкому, яких трудові колективи делегували на цю роботу. А затим обрали контрольно-ревізійну комісію, комісію з соціального страхування, комісію з трудових спорів, уповноваженого трудовим колективом з питань охорони праці (Віктор Костенко), комісію з охорони праці і техніки безпеки.

На конференції затверджено зміни до «Правил внутрішнього трудового розпорядку». А також обрано делегатів на обласну галузеву звітно-виборну конференцію – ними стали члени профкому.

Валентині Головко аплодували стоячи

Дванадцятим пунктом порядку денного значилося «різне». І тут слово було надано заступнику голови профкому, депутату міської ради Валентині Головко. Вона оголосила про свій намір піти на заслужений відпочинок, відпрацювавши 48 років на КВБЗ, з них 27 - на профспілковій роботі. З притаманною їй сердечністю Валентина Данилівна дякувала колегам, співпрацівникам, заводчанам за спільну працю. Вона привітали новообраних членів профкому, побажала їм успіхів. І низько вклонилася людям у залі, підкреслюючи тим самим, що вони є головною цінністю компанії.

Делегати конференції відповіли тривалими оплесками та за покликом сердець встали, щоб подякувати Валентині Головко за її працю на профспілковій ниві. Виступили голова правління Максим Крамаренко, голова профкому Віталій Хилобоченко, голова обласної галузевої профспілки Валерій Пухай, голови цехкомів. Теплі слова, букети червоних троянд – це була незабутня і зворушлива мить.

Konferencia 3

Konferencia 3

Konferencia 4

Konferencia 4

Прочитано 1591 разів