Середа, 18 вересня 2019 08:56

Презентація книги про КВБЗ

На Крюківському вагонобудівному вже стало традицією видавати книги до ювілейних дат у житті колективу. Тим більш до 150-річчя підприємства, яке крюківські вагонобудівники відзначають в ці вересневі дні разом з Днем машинобудівника. Сімнадцятого вересня 2019 року на ПАТ «КВБЗ» ювілейні урочистості відкрила презентація нової книги Ганни Кудіярової «Нехай летять країною поїзди. Крюківський вагонобудівний завод на новому етапі 150-річної історії».

Голова наглядової ради акціонерного товариства Володимир Приходько, презентуючи журналістам та гостям книгу про створення в Україні, на КВБЗ пасажирських вагонів, швидкісних поїздів, міжрегіональних поїздів локомотивної тяги та дизель-поїздів, ескалаторів і потягів метрополітену, зазначив, що книга відображає останні 30 років із життя заводу, створення галузі транспорту соціального призначення. Те, як у Кременчуці за роки незалежності народилося кілька нових підгалузей транспортного машинобудування. І це все одночасно із створенням та виробництвом традиційної продукції КВБЗ - вантажних магістральних вагонів різних видів і моделей.

– Тих, хто сумнівався і тих, хто критично ставився до самої ідеї створення українського пасажирського вагона, було багато, мало тих, хто вірив в нас. Вірив, що ми це зможемо здолати, - зазначив Володимир Іванович. - Як бачите у нас усе вийшло. Очі бояться, а руки роблять. Практично не залишилося рейкової техніки для перевезення пасажирів, яку б колектив Крюківського вагонобудівного не розробляв, проектував, випускав чи готовий був випускати.

Prezentacia knigi 2

Prezentacia knigi 2

У книзі, виданій накладом 1500 штук, простежуються долі багатьох людей - робітників, інженерів, керівників виробництва, мерів міст, вчених, послів, начальників залізниць та метрополітенів, фахівців різних країн світу, членів уряду і прем’єр-міністрів, президентів України - через їх слова, рішення і вчинки. І у цьому переліку, який можна продовжувати нескінченно, як у дзеркалі, відбивається головна суть Публічного акціонерного товариства «Крюківський вагонобудівний завод»: прагнення стати рівним серед рівних в когорті світових виробників рейкового транспорту, працювати заради блага суспільства, увесь час прагнути до розвитку і вдосконалення, до створення нової техніки, розширення ділових зв’язків та географії продажів.

Перші екземпляри, які ще пахнуть друкарською фарбою, Володимир Іванович вручив головному конструктору КВБЗ - начальнику проектно-конструкторського управління Олегу Шкаброву, технічному директору Максиму Крамаренку, слюсарю механоскладальних робіт, заслуженому машинобудівнику України, почесному вагонобудівнику КВБЗ Юрію Артюшенку, журналісту «Зорі Полтавщини» Анатолію Щербаку, історику Аллі Лушаковій, меру Кременчука Віталію Малецькому, депутату міської ради Олександру Плескуну.

Prezentacia knigi 4

Prezentacia knigi 4

Prezentacia knigi 5

Prezentacia knigi 5

Книга - це продовження серії попередніх видань. Адже в ПАТ «КВБЗ» дуже дорожать своїм «родоводом», що веде відлік із 1869 року, коли в посаді Крюків-на-Дніпрі було побудовано залізничні майстерні з ремонту паровозів та вагонів Єлисаветград-Крюківської ділянки Одеської залізниці. У 1896-1902 роках звели нові Головні крюківські вагонні майстерні, де займалися ремонтом як товарних, так і пасажирських вагонів.

Prezentacia knigi 1

Prezentacia knigi 1

У 1930 році - майстерні перейменовали в Крюківський вагонобудівний завод. І з того часу за ворота підприємства вийшли 615 тисяч вантажних вагонів! Універсальні піввагони, вагони-платформи, криті вагони, цистерни, вагони-хопери, спеціальні вагони працювали і працюють на просторі колії 1520 у багатьох країнах світу.

І ось підприємство, що по праву завжди входило до п’ятірки найбільших на теренах СНД, на початку ХХІ століття стає відомим ще й завдяки унікальному симбіозу: на одному промисловому майданчику йде створення та виробництво як вантажного рухомого складу, так і транспорту соціального призначення, про який ми вже згадували.

За останні 30 років на КВБЗ відбулися важливі, доленосні структурні зміни. Спочатку перейшли на повну самоокупність, потім на оренду. А у 1993 році було створено акціонерне товариство. Збережено і примножено будівлі та споруди, виробничі потужності, кадри, інтелектуальну власність, цілісність фірми, єдину політику в управлінні та стратегії розвитку.

Успішно проведено конверсію військового виробництва. На базі цехів, що колись випускали переправно-десантну техніку, почали робити автогрейдери середнього класу, створили фронтальний навантажувач, налагоджено виробництво контейнерів на експорт та іншої продукції. Це дозволило підприємству не тільки вижити у кризові для всього пострадянського простору роки, а й почати реалізацію нової стратегії розвитку.

КВБЗ самостійно вийшов на ринки країн Європи, Азії, Африки, Америки з продукцією вагонобудування та інших видів машинобудування. Розвиток зовнішньоекономічної діяльності триває постійно. Основними країнами партнерами протягом багатьох років залишаються Казахстан, Бєларусь, країни Балтії, Туркменістан, Молдова, Норвегія, Нідерланди та інші.

Новим етапом стало створення моторвагонного рухомого складу - двосистемних поїздів підвищеної комфортності, дизель-поїздів, поїздів метрополітену. Пасажирський вагон КВБЗ помандрував за межі України - він експортується до Казахстану, Таджикистану, Бєларусі. У створення сучасних виробничих потужностей інвестовано кілька мільярдів гривень власних коштів компанії. Впроваджено нові технології.

Для транспорту соціального призначення постачають матеріали та комплектуючі, проводять випробування і наукові дослідження більше 180 підприємств, наукових установ і організацій України, локалізація виробництва в країні становить 70%. І про наших партнерів ви теж знайдете багато цікавого на сторінках книги.

Про всі події не просто розказано словами. Яскравим свідченням багатьох воістину історичних моментів історії заводу і країни стали фотографії за участю перших осіб держави, фоторепортажі з випробувань, колективні портрети людей, інші фотознімки на кожній сторінці видання. Яскраві, пам’ятні і повсякденні, але від того не менш важливі події, втілені в таких же яскравих майстерно зроблених фото Юрія Язовцева.

На сторінках книги ви знайдете не тільки опис вагонів та поїздів, історії їх створення. Невід’ємну частину розповіді становлять всі інші сторони життя великого колективу.

Сьогодні на підприємстві працює понад 6 тисяч чоловік, КВБЗ здійснює підготовку робітничих кадрів, створює нові робочі місця, посідає заслужене місце серед найкращих роботодавців України. А також має статус одного з кращих платників податків. Тільки за 2018 рік виплачено 370 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

Серед соціальних програм - благодійна діяльність, підтримка ветеранського та молодіжного руху, партнерські відносини з профспілковою організацією, збереження і фінансування об’єктів соцкультпобуту. Все це служить справі примноження багатої корпоративної культури.

На КВБЗ триває створення і підтримка позитивного іміджу вітчизняного виробника, робота щодо визнання підприємства в країні і за кордоном - ось головний висновок з усього написаного і показаного через фото на 450 сторінках книги «Нехай летять країною поїзди». Тут знайшли відображення багато фактів, подій, діалогів, гострих моментів, емоцій. І все-таки це дуже коротко, буквально штрихами про нашу роботу і життя протягом останніх років. Зроблено так багато, що не осягнути розумом, не вмістити в жодне видання. Зроблено людьми в наш час, на нашій українській землі. Ось що головне.

Вже сьогодні очевидно, що інтерес до книги дуже великий. КВБЗ має намір передати книгу до бібліотек та музеїв, презентувати її багатьом людям: від зварників, слюсарів, монтажників, конструкторів, випробувачів до перших осіб держави. Ми бажаємо приємного знайомства з нею тим, кому пощастить стати щасливим володарем і читачем.

Prezentacia knigi 6

Prezentacia knigi 6

Прочитано 1595 разів