Четвер, 20 вересня 2018 13:06

На уклін до обеліска

Obelisk na Gostroy Mogile 3

Obelisk na Gostroy Mogile 3
29 вересня Кременчук відзначатиме 75-у річницю від дня визволення нашого міста від німецько-фашистських загарбників. Багато пам’ятних заходів приурочено до цієї визначної дати. Один із них – поїздка членів ветеранської організації мікрорайону №24, що на Раківці, до обеліску на кургані Гостра Могила.

Цей скромний солдатський обеліск встановили у 1946 році вдячні жителі Кременчука і Крюкова на місці загибелі воїнів Кременчуцької дивізії народного ополчення у пам’ять про героїчні події, що відбулися на цих висотах у трагічному серпні 1941-ого.

Так, ополченці не були солдатами, їх не встигли офіційно мобілізувати до лав армії, але вони були Воїнами. Без пафосу, буденно, у куртках і піджачках, вони прямо з цехів ішли захищати свій дім від ворога. Просто вимкнули свої верстати і пішли захищати, озброєні лише гвинтівками, саморобними протитанковими мінами та пляшками з горючою сумішшю вийшли проти німецької танкової дивізії. Багато з них віддали життя за свою малу батьківщину саме тут, на цих полях поблизу кургана.

Obelisk na Gostroy Mogile 1

Obelisk na Gostroy Mogile 1

Крюківські ветерани давно хотіли відвідати це знакове для всіх кременчужан місце, покласти квіти до підніжжя та плит з викарбованими іменами, вклонитися пам’яті загиблих земляків і родичів. Але нагода трапилася лише зараз. За словами голови ради ветеранів мікрорайону Валентини Ємець, організувати цю поїздку вдалося за сприяння депутата міськради Олександра Плескуна. Саме за його клопотанням Крюківський вагонобудівний надав пенсіонерам заводський автобус. Валентина Петрівна наголошує, що Олександр Володимирович дружить з ветераними району вже давно, часто особисто зустрічається з ними, уважно ставиться до їх потреб та прохань, завжди готовий допомогти стареньким і порадою, і матеріально. Для них така увага з боку депутата є дуже важливою.

Про тяжкі бої серпня 1941-ого, про нові свідчення героїчної оборони ополченцями підступів до Крюкова розповів присутнім відомий кременчуцький краєзнавець і дослідник В’ячеслав Івушкін. За його словами, до сих пір немає повного переліку імен та місць останнього спочинку всіх, хто поклав свою голову в боях під Гострою Могилою. Тому цей обеліск – спільний пам’ятник всім, хто загинув тут, на полях під курганом, на своїй землі, відчайдушно захищаючи її у ті гарячі серпневі дні 41-ого. А ця стріла в небо – нагадування про подвиг наших рідних і земляків, пам’ять про їх героїзм і жертовність. Вічна пам’ять.

Obelisk na Gostroy Mogile 4

Біля обеліска звучить пісня про подвиг ополченців на Гострій Могилі

Прочитано 895 разів