Історія підприємства

Історія розвитку публічного акціонерного товариства «Крюківський вагонобудівний завод» - це не лише складова частина історичного шляху міста Кременчука й Полтавщини, а насамперед віддзеркалення видатної історії України. За 150-річний період роботи підприємство пройшло довгий, нелегкий, але, безумовно, успішний шлях розвитку.

Крюківські залізничні майстерні вже своїм народженням у 1869 році зобов’язані передовим тенденціям того часу. Тривало активне будівництво залізниць, розвиток залізничного транспорту. Як свідчать історичні документи, майстерні мали 6 стійл для полагодження паровозів, 12 стійл для вагонів із токарним, слюсарним, складальним відділеннями та кузнею. Це була серйозна, нова справа.

У 1872р. майстерні ввійшли до складу Харківсько - Миколаївської залізниці й у 1874р. були перепрофільовані під ремонт вантажних і пасажирських вагонів.

 Влітку 1896 року на околиці Крюкова почалося велике будівництво. Зводили нові вагонні майстерні, контору, склади, чотири великі корпуси, машинне відділення, котельню, водокачку. В червні 1898 року в ще недобудованих корпусах почали ремонтувати вантажні вагони. А з 1 серпня 1900 року – і пасажирські. Головні майстерні стали найкрупнішими майстернями Харківсько – Миколаївської залізниці.

Новим етапом у житті підприємства став 1930 рік. Майстерні реорганізовано у вагонобудівний завод, почався перехід від ремонту до випуску нового рухомого складу. Вже в листопаді було випущено першу 20-тонну двовісну платформу з дерев’яними бортами.

У жовтні 1932р. виготовлений перший в країні чотиривісний піввагон з дерев’яною обшивкою вантажопідйомністю 60 тонн.

Це був успіх усього вітчизняного вагонобудування. Обсяги виробництва нового універсального піввагона збільшувалися з кожним роком і досягли рекордної в довоєнній історії підприємства цифри – 7000 вагонів на рік. Піввагон протягом довгих років був основним видом продукції нашого підприємства. І сьогодні він залишається одним із найбільш затребуваних і популярних вантажних вагонів.

У роки Другої світової війни КВБЗ був евакуйований до Пермі, де вагонобудівники випускали продукцію для фронту – фугасні авіаційні бомби.

У 1951 році почалися розробка і випуск інженерної техніки для військових потреб. Самохідні пороми, поромно-мостові машини, машини для підводних розвідувальних робіт – випуск такої техніки вимагав розвитку як виробничої, так і проектно-конструкторської бази. У 1982р. за розробки в галузі створення інженерної техніки для Збройних Сил групі працівників заводу присуджено Державну премію СРСР.

За післявоєнні роки на підприємстві освоїли вагони-хопери: для перевезення вугілля, марганцевої руди, пізніше – для перевезення зерна, цементу. У 1958 р. макет шестивісного суцільнометалевого піввагона вантажопідйомністю 93 тонни на Міжнародній виставці у Брюсселі було відзначено золотою медаллю.

У 1981р. за розробку, створення і впровадження вагонів-хоперів для перевезення сипучих вантажів групі спеціалістів було присуджено Державну премію СРСР в галузі науки і техніки.

У непростий період 90-их років завод зумів зберегти виробничі потужності й кадри. Саме тоді було розроблено стратегію розвитку, що діє на підприємстві: розширення номенклатури виготовлюваної продукції, збільшення кількості покупців і географії продажу, розвиток нових напрямів діяльності. За короткий проміжок часу завод освоїв виробництво піввагонів із поліпшеними технічними характеристиками, бункерних вагонів нового покоління, цистерн для перевезення нафтопродуктів; створено вагон для комбінованого перевезення вантажів, нові зразки візків, налагоджено виробництво автогрейдерів.

Завдяки напрацюванням тих років на підприємстві стало можливим народження нової галузі – пасажирського вагонобудування. У 2001 році був складений і переданий Укрзалізниці перший зразок українського пасажирського вагона.

Поряд із цим підприємство усе ширше й впевненіше йде шляхом розвитку транспорту соціального призначення. Наші вагони успішно трудяться у складі столичних експресів «Київ-Харків», «Київ-Дніпропетровськ», «Київ-Львів» та ін. Тут створено пасажирські візки для руху на швидкості до 200 кілометрів на годину; ескалатори та вітчизняні поїзди метро, що нині працюють у метрополітенах країн СНД; вагони міжнародного класу габариту RIC; міжрегіональні швидкісні поїзди локомотивної тяги, двосистемні електропоїзди та пасажирські дизель-поїзди.

У 2005 році за розробку, створення, освоєння виробництва та впровадження сімейства моделей вітчизняних сучасних пасажирських вагонів для швидкісних перевезень, групі спеціалістів підприємства було присуджено Державну премію України.

На підприємстві налагоджено випуск комунальної прибиральної техніки, інженерної техніки широкого призначення, запасних частин для залізничного транспорту та метрополітенів.

Крюківські вагонобудівники застосовують нові технології: розкрою металу, антикорозійного захисту, фарбування готових виробів. Вагони оснащуються візками, аналогів яким немає. Це дозволяє зменшити шум, вібрацію, покращити умови перевезення пасажирів.

Сьогодні вся продукція ПАТ «КВБЗ» сертифікована за стандартами України, Росії, а також європейським ISO, американським AAR та міжнародним стандартом IRIS. Документи, сертифікати, нагороди – це обов’язкові атрибути, які підтверджують якість виробів.

Про якість свідчать і численні нагороди:

1996 р.-1997 р. – Міжнародний приз Золотої Зірки Якості (Іспанія)

1998 р. – Міжнародний Золотий та Срібний приз за якість (Мексика)

2006 р. – Золота медаль «За високу якість та конкурентоспроможність випускаємої продукції та послуг» (Мальта)

2007 р. – переможець Всеукраїнського конкурсу «Кращий вітчизняний товар року»

2007 р. – Перше місце на міжнародній виставці залізничної техніки та технологій «ЕКСПО 1520» (Росія)

2007 р. – Міжнародний Академічний Рейтинг популярності «Золота фортуна» - нагороджено Срібною стелею та дипломом в номінації «Флагман машинобудівного комплексу України»

2010 р. – переможець рейтингу «ТОП-100. Кращі міста й регіони України» в номінації «Підприємство-гордість регіону»

2012 р. – Почесний знак УСПП «Гордість нації» та багато інших.

ПАТ «КВБЗ» має свій товарний знак, прапор, гімн, займається доброчинністю, утримує соціальну сферу й реалізує низку соціальних програм. У 2007 році затверджено «Положення про корпоративну культуру». Підприємство має статус одного з найсумлінніших платників податків в Україні.

Усі ці кроки на шляху до розвитку та руху вперед стали можливими завдяки колективу, який в усі часи очолювали кваліфіковані інженери, віддані справі люди і талановиті керівники.

Славний колектив заводу гідно продовжує справу старших поколінь, досягнення батьків продовжують діти та онуки. Своєю невтомною працею, високою майстерністю, вагомими досягненнями ПАТ «КВБЗ» робить значний внесок у зміцнення державності, економічного потенціалу України, закладає міцне підґрунтя її гідного майбутнього.

Ми створюємо нове, зберігаючи традиції, доводячи всьому світу, що наша країна володіє високим промисловим, науково-технічним, інтелектуальним та кадровим потенціалом.

Крюківському вагонобудівному заводу – 150 років! Не тільки в Україні, а й у світі знайдеться небагато компаній, які пройшли такий шлях, зберігши традиційне виробництво і освоївши нові напрями діяльності в галузі рейкового транспорту.